Arkitekturen i Regionens Hus är som en människokropp

Nya Regionens Hus i Göteborg blir det första man möter vid Västlänken och det första som växer upp i expansionen av Gullbergsvass, Ringön och Backaplan.

– Arkitektur är som en människokropp, allt hör ihop. Man får ha fingertoppskänsla när alla pusselbitar läggs samman, säger Mattias Lind som är ansvarig arkitekt.

Det som väglett arkitekternas arbete med utformningen av Regionens Hus är att huset blir startskott för Göteborg citys mest intressanta expansion. När historia ska vävas samman med framtid är detaljerna viktiga.

– Vi ville lyfta fram det gamla stationshuset så att man kan känna igen stadens tidigare årsringar, och parken intill blir en grön lunga som ska glittra och locka i allt det nya, säger Mattias Lind på White arkitekter.

Arbetet med huset går med full fart framåt och just nu bearbetas idéerna kring invändiga materialval. I dagarna presenterade arkitektkontoret ett nytt förslag till färgställningar och material till golv, tak och väggar inuti huset.

Bakom varje förslag ligger mycket arbete, det är inte bara att ändra någon färg här eller där efter humör. Mattias jämför hus med en människokropp:

– En människa har ju både stomme, utvändig hud, viktiga organ och intelligent system, och allt hänger ihop. Precis så är det i ett hus. Det innebär att om man ändrar en del påverkas de andra delarna. Det blir en lång kedja med många faktorer att ta hänsyn till. Faller något så kan allt falla, och då kan man tvingas börja om från början.

Genomtänkta lösningar

När det ska byggas offentliga byggnader är det flera intressen man måste balansera som arkitekt. Åsikter väller in från både allmänhet och närboende. Samtidigt är det mycket pengar som investeras och Västfastigheter som ska förvalta huset vill ha genomtänkta lösningar som inte behöver ändras på många år.

På så sätt är Västfastigheter en av de mest intressanta beställarna, tycker Mattias Lind:

– Det är roligt med offentliga byggnader, det ska vara solida hus med gedigna material som visar på ett stabilt och livskraftigt samhälle. Man måste bygga hållbart och långsiktigt både ur estetiskt och praktiskt perspektiv. Det är en spännande utmaning.

För att fånga in de blivande hyresgästernas åsikter i frågan har Västfastigheter ordnat möten hos White, så att alla skulle få säga sitt och arkitekterna kunde ta del av synpunkterna.

Det blev positivt gensvar från alla håll. Elin Adolfsson, arkitekt och särskild handläggare för Regionens Hus på White, var med på mötena. Hon berättar att man måste tänka lite annorlunda när offentliga byggnader ska utformas:

Sista skriket är omodernt

– Många vill ju ha det "ljust och fräscht" nu för tiden. Det är inte fel men här måste allt hänga ihop och vara tidlöst. Vi har försökt beskriva för dem som kom hit att vår palett måste vara helt annorlunda. Sista skriket skulle bli omodernt redan dag ett, därför måste man som arkitekt ta in andra värden.

Både Elin Adolfsson och Mattias Lind tycker att samtalen med hyresgästerna har tillfört energi.

– Nu sammanställer vi allt, exakt vad det leder till i våra förslag vet vi inte ännu. Våra samtal har varit inspirerande, säger Mattias.

Regionens Hus beräknas stå klart första kvartalet 2019.

Läs mer

Senast uppdaterad: 2018-04-27 17:24