Pusselstart för Regionens Hus i Göteborg

Äntligen är vi igång! I stället för det traditionella spadtaget öppnades ceremonin med ett stort pussel som samarbetsövning.

– Det här känns otroligt spännande. Vi bygger inte bara ett Regionens Hus, vi bygger om stadsbilden till en modern, hållbar och mänsklig miljö för Göteborgarna, sa regiondirektören Ann-Sofi Lodin.

Markarbetet är nästan klart på byggtomten mellan motorvägen och Centralstationen i Göteborg, intill det vackra vita gamla stationshuset som byggdes åt Bergslagsbanans järnväg i början av 1880-talet. Med alla grundpålar är på plats och en snart färdiggjuten bottenplatta arrangerade Västfastigheter i förra veckan ett välbesökt event för att sparka igång nybygget som ska dockas ihop med den gamla stationsbyggnaden.Det femton våningar höga och spegelblanka huset byggs för att rymma över tusen regionanställda. Stationshuset blir komplexets huvudentré och kommer bland annat ha konferenslokaler i bottenplan.

Ordförande i regionstyrelsen Johnny Magnusson sa i sitt invigningstal att tankarna på ett gemensamt regionhus i Göteborg startade för sju år sedan:

– Vi funderade på både Gårda och Mölndal tills någon kläckte idén att använda den gamla vita stationsbyggnaden bakom Centralen. Och läget är ju perfekt, alla kommer ha lätt att ta sig hit. 

 – Det blir spännande att höra vad göteborgarna döper det till, sa Magnusson.

På invigningsceremonin samlades regionledning, kommande hyresgäster, byggansvariga och media i en av de renoverade väntsalarna i gamla stationshuset. I minglet fanns en känsla av förväntan inför framtiden. 

 – Det här blir ett riktigt flaggskepp för oss, det visar att vi syns och vill ta plats, sa regionsstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (s) när P4 Göteborg direktsände från eventet.Ceremonins höjdpunkt var inte ett första spadtag som brukligt, utan en samarbetsövning i form av ett jättelikt väggpussel med en bild av det färdiga bygget. Med var sin meterstor pusselbit fick några av de regionanställda som ska flytta in i huset uppgiften att få ihop pusslet. Efter en stunds röra med fnissigt letande och många armar i luften lyckades alla till slut hitta en plats för sin pusselbit, så bilden på det nya huset fann sin form på väggen.

Västfastigheters projektledare Daniel Dåverhög, som ska se till att huset står klart våren 2019, tyckte resultatet bådade gott för det framtida samarbetet.

 – Nu återstår att se till att även byggprojektet håller tidplan.

Senast uppdaterad: 2018-04-27 17:29