Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktiv dialog

En aktiv dialog är ett av fem fokusområden för vårt hållbarhetsarbete. Det innebär att vi har ett tätt samarbete med andra verksamheter i Västra Götalandsregionen. Tillsammans hittar vi lösningar och för att förstå olika behov jobbar vi med kommunikation, omvärldsbevakning och dialog. Här kan du läsa om hur vi jobbade med dialogen i ett av våra projekt.

Patienterna formade sjukhuset i Skövde

Barn‑ och kvinnosjukhuset i Skövde är ett till stora delar nytt sjukhus. Under hela byggprocessen har hållbarhet varit en ledstjärna. Det påverkade inte bara byggnadens utformning utan har även lett till ett nytt sätt att arbeta på för personalen.

Sofia Lans, enhetschef på neonatalavdelningen vid Skaraborgs sjukhus Skövde.

Familjerum som används av både BB och neonatalavdelningen, en operationssal för akuta kejsarsnitt nära förlossningsavdelningen, larm som går till rätt person istället för att störa hela avdelningen och personal som rör sig mellan avdelningarna istället för att patienterna behöver göra det. Det är några av de förändringar i arbetssätt som blev resultatet när om‑ och nybyggnaden på Skaraborgs sjukhus i Skövde stod klart.

Redan från början utgick utformningen av byggnaden från patienten istället för från hur vårdsverksamheten var organiserad. Det innebär att barnperspektivet redan från början stod i fokus. Det första som gjordes i projektet var att barn fick rita hur de ville att sjukhuset skulle se ut. Bilder har sedan funnits med genom hela projektet.

– Arkitekterna hade med sig bilderna i färgval och så vidare och vi har tittat på dem mellan varven när vi försökt lösa olika frågor, säger Joakim Staaf, projektledare.

Vårdverksamhetens engagemang i projektet var tydligt. Förutom projektmöten där medicinska experter och fackliga representanter fick ge sin syn på utformningen, var två personer från sjukhuset med för att stötta genom hela processen. En av dem var Sofia Lans, enhetschef neonatal BB.

– Vi är den enda enhet i Sverige som har byggt ihop BB, förlossning och neonatalavdelningen på det här sättet. Eftersom vi samsas om rummen där barnen kan bo tillsammans med sina föräldrar så behöver vi aldrig  separera barnen från föräldrarna. Om ett barn blir sjukt så behöver man inte flytta det från BB till neonatal, utan det är vi i personalen som rör på oss istället, berättar Sofia Lans.

Senast uppdaterad: 2018-04-05 14:43