Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hur arbetar vi med att minska avfallet på våra sjukhus?

Publicerad:

Vårdens specialavfall är en del av det avfall som genereras och hanteras inom sjukhusen. I Västra Götalandsregionen produceras nästan tio tusen ton avfall per år. Hur arbetar vi för att avfallen ska minska?

Det pågår flera projekt för att minska avfallsmängden i Västra Götalandsregionen. Västfastigheter, Sahlgrenska sjukhuset, Regionservice och Koncernkontorets miljöavdelning driver ett gemensamt arbete. En arbetsgrupp arbetar med att ta fram statistik och konkreta lösningar för hur vårdens specialavfall ska minska.

För mycket förpackningar används
Ett problem är att det används för mycket onödiga förpackningar inom sjukvården. För att hantera och transportera bort smittförande avfall används idag en kraftig plastlåda med lock. Nu har Västfastigheter tagit fram en ny produkt som ett alternativ till plastlådan. Den nya produkten är en pappkartong med tillhörande säck i bioplast och testas just nu på flera sjukhus i regionen. 

-Återvinning är viktigt men det förebyggande arbetet med att minimera avfallet är överlägset. Vi använder alldeles för mycket onödiga förpackningar vilket är både kostsamt och miljömässigt negativt. Med den nya lådan kan vi minska avfallskostnaderna i regionen med 2 500 000 kronor, säger Hans Mattson, miljöstrateg på Västfastigheter.

Att minska förekomsten av plast är ett av Västra Götalandsregionens miljömål. I höst kommer lådan i pappkartong att utvärderas och därefter kommer en upphandling att göras.

Viktigt att möta sjukvårdens behov
-Vi har fått både ris och ros för produkten. Nu handlar det om att ta del av synpunkter och undersöka hur vi kan utveckla lådan så att den blir så praktisk som möjligt utifrån sjukvårdens behov, säger Hans Mattson.

Jeanette Ekenved är undersköterska och övergripande miljöombud på operation 3 på Mölndals sjukhus.

-Vi har testat den nya papplådan i några månader. Lådan är miljövänlig och ekonomisk vilket är kanon, men den skulle behöva vidareutvecklas för att bli mer ergonomisk, funktionell och användarvänlig. Vår avdelning är positiva till att testa nya saker och vi har en ambitiös återvinningsstrategi. Vi ser fram emot att följa vidareutvecklingen av lådan, säger Jeanette Ekenved.

Publicerad: