Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Klimatväxling – utsläpp byts mot klimatåtgärder

Publicerad:

För varje mil Västfastigheters medarbetare kör med egen bil i tjänsten får förvaltningen betala tre kronor till ett klimatväxlingsprogram. Syftet är att minska antalet resor som belastar klimatet. Samtidigt finansierar avgifterna åtgärder som ska leda till att Västra Götalandsregionen minskar sin klimatbelastning.

Klimatväxlingsprogrammet, som är gemensamt för hela Västra Götalandsregionen, fungerar så att för alla bilresor som görs med egen bil betalar för‑ valtningen en avgift på tre kronor per mil. Avgiften gäller även för flygresor, där det är dyrare ju längre du reser.

Tanken är att resorna med privatbilar och flyg ska minska genom att vi väljer andra mötesformer eller reser på sätt som är bättre för klimatet. Under tiden används klimatväxlingspengarna till åtgärder som minskar klimat‑ belastningen. I dagsläget finansieras åtgärder för drygt sju miljoner kronor per år.

Västfastigheter har sedan klimatväxlingsprogrammet start‑ ade 2016 tagit del av pengar därifrån för att till exempel bygga laddstolpar för Västra Götalandsregionens elbilar. Pengarna har också använts i projektet Energismarta avdelningar, för att utreda hur vi på bästa sätt kan använda solel på våra fastigheter och för inköp av elcyklar till flera av Västfastigheters kontor. Det har också byggts cykelställ och säkra cykelparkeringar vid sjukhusen i Falköping, Angered, Lidköping, Borås och Mölndal. 

Under 2018 används klimatväxlingspengarna inom tre områden: Verksamhetsenergi, hållbart resande och livs‑ medel. Västfastigheter har störst möjlighet att påverka till förbättringar inom området verksamhetsenergi, där projektet med energismarta avdelningar kan utvecklas. Inom hållbart resande fortsätter satsningarna på säkra cykelparkeringar.

Publicerad: