Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Konstnärer valda till Borås nya infektionsenhet

Publicerad: Uppdaterad:

Konstjuryn för nya infektionsenheten i Borås hade sitt sista möte i mitten av juni. Då beslutade gruppen vilka skissförslag som kommer att genomföras vid entrén och i ljusgården i den nya byggnaden.

Till uppdraget entré- och utomhussituation valdes skissförslaget ”Facettes” av Mats Olofgörs med motiveringen:

… Förslaget består av flera delar som på ett intressant sätt bidrar till att skapa en helhet genom särskilt god samverkan med miljö och arkitektur, samt symbolvärde för verksamheten. Konstnären har i skissförslaget visat känslighet och stringens i arbete med färg och form, samt materialval och tekniska lösningar.

Illustration av pelare vid entré
Illustration från skissförslag Facettes av Mats Olofgörs

Skissförslaget ”Grönska” av Ulrika Berge valdes till uppdraget i ljusgården med motiveringen:

... Konstnären har med förslaget ”Grönska” tagit hänsyn till miljön med tekniska lösningar, underhållsaspekter och genomförande i åtanke. Förslaget skapar en poetisk situation i ljusgården/trapphallen som utmärks av lätthet. I ”Grönska” samspelar ljus, ljud och kropp i en intrikat dans som fyller rummet på ett högst stämningsfullt sätt.

Blomblad hängande i ljusgård och detaljbild på bild
Bilder från modell av skissförslag Grönska av Ulrika Berge

Vad händer sen?

I nästa steg börjar arbetet med att omsätta skisserna till färdiga konstverk. Konstprojektledaren samlar konstnärerna och alla berörda parter inom byggprojektet för att informera och planera genomförandet av konstuppdragen. 2021 planeras hela byggnaden vara klar och då ska även konstverken vara på plats.

Tack till alla som sökte!

Under ansökningstiden kom det totalt in 160 intresseanmälningar! Det innebar många spännande referensarbeten och intressanta konstnärskap som tävlade om de två uppdragen. Tack för ert engagemang och för att ni gör det ni gör!

Torbjörn Damm

Konstprojektledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: