Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Konstuppdrag till Förlossning och Neonatal Östra sjukhuset

Publicerad:
Illustration av sjukhusfasad
Fotograf: Liljewall arkitekter

Konstenheten annonserar ut tre konstuppdrag till det nya höghuset för förlossnings- och neonatalverksamhet på Östra sjukhuset i Göteborg. Konstnärer kan anmäla intresse till konstuppdragen via anbudsansökan senast den 21 augusti.

Östra sjukhuset är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, beläget i ett naturnära område i utkanten av Göteborg. Sedan 2017 är all förlossningsvård i Göteborg samlad på Östra sjukhuset tillsammans med neonatologi, obstetrik och delar av gynekologivården. 2019 var antalet förlossningar 10 137 och inom några år beräknas Göteborg ha närmre 12 500 förlossningar om året.

Dagens vårdlokaler är i behov av modernisering och utbyggnad och ett omfattande byggprojekt med en helt ny byggnad för Förlossnings- och Neonatalvård (FoN) planeras därför som en del av Östra sjukhusets utveckling. Som första led byggs ett höghus i nio våningar ovan mark. Här kommer förlossnings- och BB-vård, neonatologi och olika mottagningsverksamheter bedrivas. Det kommer också finnas utrymmen för forskning och utbildning och ett plan för administration i byggnaden.

De tre aktuella konstuppdragen i Förlossning och Neonatal är:

  • Entréområde, skulpturalt och på fasad
  • Trapphus och korridorer
  • Dagrum på vårdavdelningar

Konstnärer kan via anbudsansökan visa intresse för ett, två eller alla tre konstuppdragen.

Tidsram

Byggnadsrelaterad detaljprojektering sker andra kvartalet 2021
Preliminärt färdigställande är tredje kvartalet 2026

Budget

Uppdragens kostnadsram är mellan 2 000 000–3 000 000 SEK exklusive moms per uppdrag.

Anbudsansökan

Mer information om konstuppdragen och projektet finns i upphandlingssystemet. Den som är intresserad och kvalificerad konstnär kan anmäla sitt intresse senast den 21 augusti 2020. Eventuella frågor ställs via upphandlingssystemet.

Publicerad: