Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Samhällsfastigheter - kollektivtrafik

Angereds resecentrum med bussar

Område Samhällsfastigheter ansvarar för byggnation, underhåll och förvaltning av resecentrum, hållplatser och depåer för buss, spårvagn och tåg i Västra Götalandsregionen. Uppdraget utförs i samråd med Västtrafik.

Varje dag görs nära en miljon resor med buss, båtar, spårvagn och tåg inom kollektivtrafiken i Västra Götaland. De senaste åren har såväl antal resor som antal fordon ökat – och allt pekar mot att det kommer fortsätta. En bra kollektivtrafik innebär att möjligheterna till ett gott liv för de boende i Västra Götaland blir större. När många använder gemensamma färdmedel ger det positiva effekter på tillväxt, klimat, stadsmiljö och mycket annat.

Som regionens fastighetsförvaltare tar Västfastigheter successivt över ansvaret för kollektivtrafikens infrastruktur i regionen. I dagsläget innebär det förvaltaransvar för ett antal resecentra, förvaltning av depåer för buss-, spårvagn och tåg, om- och nybyggnation av depåer samt strategisk planering för framtida satsningar på kollektivtrafikens fastigheter.

Här kan du läsa mer om hur regionen arbetar med kollektivtrafik

Arbetet med sker i nära samverkan med Västtrafik och enligt de önskemål och visioner som finns i bland annat trafikförsörjningsprogrammet

Hållbarhet och miljö

Hållbarhet och miljöfrågor är grundläggande för alla fastigheter inom kollektivtrafiken. Det gäller såväl förvaltning som nybyggnadsprojekt. Vi utgår i alla sammanhang från Västra Götalandsregionens miljömål och handlingsplaner. Alla samhällsfastigheter kommer från och med 2020 omfattas av Solelsstrategin som uppdateras under 2019/2020.

Jonas Nordin

Fastighetschef
Senast uppdaterad: 2020-02-13 13:35