Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Avancerade installationer i Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

Den nya byggnaden för barn- och ungdomssjukvård är installationstät. De tekniska installationerna ska till exempel leverera el och kyla till den medicintekniska utrustningen.

- I jämförelse med många andra sjukhusbyggnader så är detta ett specialistsjukhus, säger Erik Åberg som är anlitad konsult från WSP.

- När man bygger en operationssal är kraven på hygien- och luftbehandlingssystem speciella och den steriltekniska centralen, som ska försörja hela Östra sjukhuset, har en mycket avancerad teknik.

Erik beskriver de olika tekniska systemen som finns i byggnaden och kategoriserar dem i VVS-tekniska, eltekniska- och styrtekniska system.

- VVS-systemen försörjer huset med komfortkyla för alla som ska vistas där, processkyla för att kyla maskinerna (medicinteknisk utrustning och fastighetstekniska
installationer som ställverk eller datacentraler), värme, ventilation, vatten- och
avlopp, medicinska gaser, brandsläckningssystem och sopsug.

De eltekniska systemen ger elförsörjning till byggnaden med allt från tele, kommunikation och kallelsesignaler till data och rörpost. De styrtekniska installationerna knyter ihop funktionerna mellan VVS och el.

Arbeten i full gång

- Vi har börjat på plan 98 med installationsarbeten. Här ligger en undercentral som försörjer byggnaden med rörpost, värme, kyla och elkraft. Installationstäta plan där det kommer bedrivas avancerad verksamhet är plan 1 med operationssalar och plan 99 med en sterilcentral, berättar Erik.

Tekniken tar mycket plats i huset

De tekniska installationerna tar mycket plats i byggnaden. All försörjning av alla funktioner på samtliga plan går via schakt som finns i hela huset.

Senast uppdaterad: 2018-03-15 13:53