Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fräscht och modernt i det nya TM-huset på Skaraborgs sjukhus Skövde

Publicerad:

Det har varit verksamhet i huset ett tag. Men nu är också de gemensamma lokalerna för specialistmottagningar, Folktandvårdens specialisttandvård och käkkirurgin vid Skaraborgs sjukhus, officiellt invigda.

Skaraborgs sjukhus har ett strategiskt utbildningsuppdrag som ställer vissa specifika krav på lokalerna. Att man nu har en helt ny fastighet – med lokaler anpassade för verksamheten – ger goda förutsättningar att bidra till att bygga upp specialisttandvården i Skaraborg.

Västfastigheter har drivit arbetet med byggnationen i nära samverkan med verksamheten.
– Det har varit en bra känsla genom hela projektet när vi alla inblandade har dragit åt samma håll. Vi har strävat tillsammans för att skapa en bra slutprodukt, det är en nyckel till framgång, säger Joakim Staaf, projektledare på Västfastigheter.

Entreprenör för fastigheten som ritats av Tyréns arkitekter har varit ByggDialog. Joakim Staaf på Västfastigheter konstaterar att det har varit en del utmaningar att lösa under resans gång.
– Vi mötte en del överraskningar i markförhållandena som sammanföll med en tuff byggkonjuktur. Men trots det har vi lyckats hålla tidsplanen och ekonomin väl.

Nu står det en fyra våningar hög fastighet till höger om sjukhusets entré. Huset, som kallas TM-huset, innehåller bland annat lokaler för specialistmottagningar, specialisttandvård och käkkirurgi.

Joakim Staaf på Västfastigheter konstaterar att han känner sig nöjd och stolt över slutresultatet.
– Jag tycker att projektet har landat i en bra balans mellan funktion, gestaltning och ekonomi. Vi har arbetat med projektet under en period med kraftigt ökade kostnader inom byggsektorn och så har verksamhetsinnehållet behövt justeras för att passa sjukhusverksamheten i stort. Men det känns bra nu när vi är klara. Jag hoppas att verksamheterna kommer att känna sig nöjda med sitt nya hus.

På invigningen fredagen den 20 september var det full fart i huset. Gabriella Köhler Graf, områdeschef kund och fastighet på Västfastigheter, hälsade verksamheterna välkomna till huset och önskade dem lycka till i framtiden.
– Vi på Västfastigheter önskar er välkomna till era nya lokaler. Vi vill också tacka er i verksamheten och våra leverantörer för ett gott samarbete under åren vi har arbetat med detta projekt. Vi hoppas att ni kommer att trivas i dessa fina lokaler.

För frågor om byggprojektet Mottagnings- och tandvårdshuset på Skaraborgs sjukhus, kontakta Joakim Staaf, projektledare på Västfastigheter, joakim.staaf@vgregion.se.

Frågor om verksamheten hänvisas till Skaraborgs sjukhus.


FAKTA TM-huset
Total byggyta 9200 kvadratmeter i fyra plan varav tre är ovan jord. Bygget påbörjades 2016/17 och slutfördes 2019. Kostnad för bygget omkring 246 miljoner kronor. Byggnationen har skett på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Tandvårdscentrumet blir ett av fem specialistcentra i Västra Götalandsregionen. I TM-huset finns bland annat ögonmottagning, reumatologisk mottagning, käkkirurgi, oral protetik, barntandvård och sjukhustandvård. I TM-huset finns specialisttandvård i Folktandvårdens regi, sjukhusets specialistavdelning för käkkirurgi samt sjukhusets specialistmottagningar för reumatologi, medicin och ögonsjukdomar.

Byggkuriosa
I fastigheten finns 470 fönster, 403 innerdörrar, 40 000 meter elkabel och 46 000 kvadratmeter gips. Det har gått åt 6540 liter färg och 2812 kubikmeter betong.

Publicerad: