Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Solcellsparken i Skövde vinner solenergipris för årets anläggning

Publicerad: Uppdaterad:

Solcellsparken på Skaraborgs sjukhus i Skövde har blivit utseddd till årets anläggning av Svensk Solenergi när de idag för trettonde gången delade ut årets solenergipris. Juryn har be­aktat såväl ekonomiskt som tekniskt utförande och motiverar vinsten såhär:

”Anläggningen visar hur en stor offentlig verksamhet kan visa vägen för ny teknik genom en målmedveten, långsiktig och politiskt förankrad satsning. Med två olika typer av installationer - på stora plana tak och skärmtak på stora parkeringar - utnyttjas den stora fastigheten på ett bra sätt. Beslutet om en fortsatt utbyggnad med fokus på driftsäkerhet och kostnadseffektivitet gör Skövde solcellspark på Skaraborgs sjukhus i Skövde till ett föredöme med stort exponeringsvärde.”

Kristina Käck, enhetschef Energi och miljö och Hans Kardell, energistrateg var på plats och tog emot priset.

- Det känns jättekul att få uppmärksamhet för vårt solcellsarbete och specifikt för solcellsparken i Skövde. Det är en viktig satsning för att minska vårt behov av tillförd energi och en del i förverkligandet av regionens solenergiplan.

Jag är väldigt stolt över priset som gäller den del av parken som står klar och även över den utbyggnad av parken som redan är igång. Vi monterar nu ytterligare 16 skärmtak över parkeringen, ett arbete som beräknas vara klart i april. Det finns även planer på, men ännu inte beslut om ytterligare 10 skärmtak. När vi lagt på de sista skärmtaken har vi 14 parkeringslängor, alltså 28 skärmtak, på plats och då förväntas Skövde solcellspark leverera i storleksordningen 1,3 GWh solel per år, berättar Kristina Käck.

Takmonterad solcellsanläggning på servicebyggnaden på Skaraborgs Sjukhus Skövde.

En av Sveriges största takbundna solcellsanläggningar

Den takmonterade anläggningen är med sina 2 150 kvm en av Sveriges största takbundna solcellsanläggningarna. Anläggningen består av 1 328 solcellsmoduler med en total installerad effekt på 332 kW och förväntas producera 300 000 kWh solel per år. Anläggningen togs i drift i januari 2015 och levererade under året 282 000 kWh el.

Skärmtak över del av personalparkering, Skaraborgs Sjukhus Skövde

Solceller över personalparkering

Utöver takanläggningen består Skövde solcellspark idag även av två skärmtak med solceller om totalt cirka 500 kvm som är monterade som en länga ovanför en del av sjukhusets personalparkering. Skärmtakslängan har sammanlagt en installerad effekt på 80 kW och en förväntad årlig produktion på 70 000 kWh.

Parken är en del i VGR:s solenergiplan 

Satsningen ingår i Västra Götalandsregionens solenergiplan, som innebär att organisationen ska installera solel med produktionskapacitet om minst 3 GWh fram till 2030. Som fastighetsförvaltare och lokalförsörjare för VGR så är det vårt ansvar att förverkliga solenergiplanen genom att installera och drifta solcellsanläggningarna.

Publicerad:
Uppdaterad: