Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

SkaS Skövde akviferlager

Under våren 2014 genomfördes en förstudie för att bedöma möjligheterna för SkaS i Skövde att nyttja geoenergi som en del i sjukhusets energiförsörjning.

Utredningar visade att en akvifer, grundvattenmagasin, i sandstenen i anslutning till sjukhuset har mycket goda förutsättningar. Västfastigheters ambition gällande energiförsörjningen av Kärnsjukhuset är att kraftigt minska energianvändningen, det vill säga den inköpta energin.

Installationen av en geoenergianläggning i form av ett akviferlager skulle också innebära en kraftig koldioxidreduktion för sjukhuset. Förstudiens positiva resultat medförde att fördjupade utredningar utfördes under hösten 2014 och våren 2015.

Läs hela samrådsunderlaget här

Akvifärlager med två brunnar

Akviferlager är ett av de effektivaste sätten att utvinna energi. I figuren ses ett akvifärlager med två brunnar. Det röda området visar varmpolen och det blå området visar kallpolen. 

Figur från Geotec, 2012.

Hans Kardell

Teknisk förvaltare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Johan Höglund

Projektchef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Patrik Rubenson

Projektägare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-10-11 11:13