Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

SkaS Skövde, solcellspark

På parkeringen utanför Skaraborgs sjukhus i Skövde bygger vi Sveriges största solcellspark. När den är färdig kommer den ha kapacitet att generera en effekt på cirka 1 000 megawatt timmar. Vi sätter upp solceller på smidesstommar till taken ovanför parkeringsplatserna och samtidigt installerar vi laddstationer för elhybridbilar.

Solcellsparken är del av en större utveckling på sjukhusområdet och ett led i vårt energiarbete. Vi har ett uttalat mål att halvera energianvändningen i regionens fastigheter från 1995 till 2030 och genom att satsa på solenergi kan vi förse sjukhuset med en del egenproducerad el och minska andelen köpt energi.

2016 vann parken solenergipris för årets anläggning.

Takbundna solcellsanläggningar

Den takmonterade anläggningen är med sina 2 150 kvm en av de största takbundna solcellsanläggningar i Sverige. Anläggningen består av 1 328 solcellsmoduler med en total installerad effekt på 332 kW och förväntas producera 300 000 kWh solel per år. Anläggningen togs i drift i januari 2015 och levererade under året 282 000 kWh el.

Solceller över personalparkering

Utöver takanläggningen består Skövde solcellspark i dag av skärmtak med solceller om totalt cirka 7 000 kvm som är monterade som en länga ovanför en del av sjukhusets personalparkering. Solcellsanläggningen ovanför parkeringen har sammanlagt en installerad effekt på 1 000 MW och en förväntad årlig produktion på 1 GWh.

Totalt finns nu alltså 7 000 kvm solceller över parkeringslängorna samt 2 150 kvm på ett av hustaken. Nuvarande årsproduktion beräknas hamn i storleksordningen 1,3 GWh.

Planer finns på ytterligare utbyggnader, men dessa är inte beslutade än.

Här kan du följa i realtid hur mycket solenergi som produceras.

Sveriges kommuner och landsting har intervjuat projektledare Joakim Staaf om solcellsanläggningen. Här kan du titta på filmen.

Joakim Staaf

Projektledare
Telefonnummer

Patrik Rubenson

Projektägare
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-08-22 11:03