Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

SkaS Skövde, solcellspark

På parkeringen utanför Skaraborgs sjukhus i Skövde bygger vi Sveriges största solcellspark. När den är färdig kommer den ha kapacitet att generera en effekt på cirka 1000 megawatt timmar. Vi sätter upp solceller på smidesstommar till taken ovanför parkeringsplatserna och samtidigt installerar vi laddstationer för elhybridbilar.

Solcellsparken är del av en större utveckling på sjukhusområdet och ett led i vårt energiarbete. Vi har ett uttalat mål att halvera energianvändningen i regionens fastigheter från 1995 till 2030 och genom att satsa på solenergi kan vi förse sjukhuset med en del egenproducerad el och minska andelen köpt energi.

2016 vann parken solenergipris för årets anläggning.

Takbundna solcellsanläggningar

Den takmonterade anläggningen är med sina 2 150 kvm en av de största takbundna solcellsanläggningar i Sverige. Anläggningen består av 1 328 solcellsmoduler med en total installerad effekt på 332 kW och förväntas producera 300 000 kWh solel per år. Anläggningen togs i drift i januari 2015 och levererade under året 282 000 kWh el.

Solceller över personalparkering

Utöver takanläggningen består Skövde solcellspark idag även av två skärmtak med solceller om totalt cirka 500 kvm som är monterade som en länga ovanför en del av sjukhusets personalparkering. Solcellsanläggningen ovanför parkeringen har sammanlagt en installerad effekt på 80 kW och en förväntad årlig produktion på 70 000 kWh.

Vi monterar nu ytterligare 16 skärmtak över parkeringen, ett arbete som beräknas vara klart under juni månad. Det finns även planer på, men ännu inte beslut om ytterligare 10 skärmtak. När alla 14 parkeringslängor, alltså 28 skärmtak, finns på plats förväntas Skövde solcellspark leverera i storleksordningen 1,3 GWh solel per år.

Via denna länk kan du i realtid följa hur mycket solenergi som produceras. http://evishine.se/13293?display=true&id=13293

Joakim Staaf

Projektledare
Telefonnummer

Patrik Rubenson

Projektägare
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2018-04-30 17:01