Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Energi

Våra fastigheter står för en stor del av Västra Götalandsregionens totala energianvändning. Värme, kyla och el förbrukar tillsammans nästan 300 gigawattimmar per år. Det motsvarar den årliga energiförbrukningen för cirka 12 000 genomsnittliga villor/radhus. Därför står minskad energianvändning högt upp på vår agenda.

Genom att bygga rätt, planera verksamhetens behov och använda smart och energisnål utrustning kan vi minska energianvändningen. Vår målsättning vid nybyggnation är en energiförbrukning på högst 60 kilowattimmar per kvadratmeter.

Värmeåtervinning kan lagras i marken

Vi jobbar även med värmeåtervinning i större skala. Principen är ganska enkel; vi flyttar värme från en plats med överskott till en med underskott.  Ett värmeöverskott kan uppstå i serverhallar och från kylmaskiner. Om vi inte har möjlighet att ta tillvara på värmeöverskottet när det uppstår kan det lagras i marken, i ett så kallat borrhålslager, för att sen kunna användas när behovet finns igen.

Med dessa åtgärder siktar vi på att halvera energianvändning från värme, kyla, el och den energi som verksamheten gör av med till år 2030 jämfört med år 1995.  Målet är att sänka energianvändningen till 137 kilowattimmar per kvadratmeter. År 2019 blev utfallet 177 kilowattimmar per kvadratmeter. Med rätt åtgärder är det fullt möjligt att nå målet 2030.

 

Senast uppdaterad: 2020-09-17 09:16