Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Återbruk av tegel på nya sjukhuset i Högsbo

I samband med rivning av de byggnader som ska ge plats åt nya Högsbo sjukhus har Västfastigheter undersökt möjligheten att återbruka tegel. En materialinventering visade att allt tegel från en byggnad från 40-talet kunde sparas och kommer kunna användas i den nya sjukhusbyggnaden.

Genom att återbruka teglet uppskattar vi klimatbesparing till 21 ton, 0,5 kg per tegelsten, jämfört med att köpa nytt tegel.

Mer material skulle kunna återanvändas

Bara kort tid fanns för att inventera materialet i byggnaden. Med en längre tid hade troligen mycket mer material såsom taktegel, handfat, toaletter, glaspartier och brandskyddsmärkta dörrar kunnat omhändertas och återbrukas. Slutsatsen är att mycket material som går att återanvända. Men för att göra det behöver både inventering och värdering av materialet göras i god tid före rivningen. Och det behöver också finnas lokaler för förvaring av materialet. Det är lärdomar vi tar med oss inför kommande projekt.

Senast uppdaterad: 2020-09-17 14:15