Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Jobba som energiprojektledare

Energiprojektledaren Henrik Nilsson svarar på frågor om sin roll.

Att sänka energianvändningen är ett av våra prioriterade mål, hur märker du som energiprojektledare av det?

Det är jättekul att vi har ett så tydligt och uttalat energimål som vi har. Vi gör stora energisatsningar och det är insatser som lönar sig och är bra för framtiden. I mina projekt fokuserar vi på energianvändningen, hur mycket kan vi sänka användningen och hur gör vi det på bästa sätt?

Utöver energiprojekten så har vi investeringsmedel som vi kan använda för att lösa enklare energiåtgärder tillsammans med driftspersonalen. 

Vad är mest utvecklande med din roll?

Jag utvecklas hela tiden. Trots att jag jobbat med detta länge så är det nya intryck hela tiden. Jag jobbar med olika byggnader som alla är unika och för varje nytt projekt så är det nya konstellationer av konsulter som har alla olika syn på byggnaden och lösningar. Det är väldigt utvecklande och jag lär mig mängder om både tekniken och om hur människor fungerar.

Med så många intryck och nya människor som jag möter så har jag även utvecklat mitt arbetssätt. Jag jobbar nu helt digitalt och väldigt strukturerat för att ha koll på alla delar i alla projekten.

Du har jobbat som konsult tidigare, vilken är den största skillnaden att gå från konsult till beställare?

Beställarrollen passar mig bättre, som beställare kan jag jobba övergripande och samordna. Jag trivs med att hålla koll, följa upp att arbetet sköts som det ska och se till att vi håller vad vi lovar.

Sen är det väldigt kul att jobba på ett ställe som satsar, på Västfastigheter förstår man att det kostar pengar att bygga och sköta om fastigheter. Vi ligger efter i underhållet och det är man medveten om så därför satsar vi stora summor på att komma ikapp. Vi förstår vår affär, att sköta om fastigheterna.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det är kul att få växla mellan olika roller i projekten. Jag är alltid projektledare men det varierar hur mycket jag går in i projekten. Just nu är jag projekteringsledare i vissa projekt, byggledare i andra och i ett projekt har jag tagit in en konsult som projektledare och fungerar själv mer som beställarombud. Det gör jag att jag kan vara mer flexibel med hur många projekt jag tar på mig och det gör också jobbet väldigt flexibelt och omväxlande.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

En vanlig dag finns inte.  Men en genomsnittlig dag består av två till tre möten, lite förberedelser, sammanställningar och däremellan några avstämningar per telefon samt att svara på frågor eller ta emot synpunkter från konsulter eller verksamhet.  Jag är i en period av många uppstartsprojekt nu så det är mycket planering och projektering. När vi går in i byggfasen så kommer mina dagar förändras och det blir andra typer av frågor att hantera.

Jag lägger mycket tid på att kommunicera och bygga relationer med verksamheten, något jag tror är nyckeln till lyckade projekt. Genom att informera och förbereda verksamheten på vad som kommer ske i projektet så bygger jag en relation och skapar en kontinuerlig och enkel kontakt oss emellan.

Hur skulle du beskriva kulturen på Västfastigheter?

Frihet under ansvar. Jag har stor frihet och flexibilitet att anpassa tider och arbetsplats. Jag pendlar från Mellerud och med hämtning av barn och pendlingstid så är det jättebra att kunna utnyttja tiden på bästa sätt.

Jag jobbar tätt med konsulterna och vi träffas ofta, däremot träffar jag inte mina egna kollegor lika mycket. Men på fredagar samlas vi för fredagsfika och då sitter många av oss kvar på kontoret i Mölndal och jobbar vidare.  När vi flyttar in i nya Regionens hus vid centralstationen tror jag att vi kommer ses mer eftersom vi sitter närmare konsulterna där.

Senast uppdaterad: 2017-10-13 15:31