Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hållplatser, Södra torget, Borås

Visionsskiss Södra Torget, Borås
Visionsskiss, Södra torget, Borås. Illustration: Richard Mattsson, stadsarkitekt

Södra torget är den största hållplatsen i Borås med ett stort antal kollektivtrafikresenärer varje dygn. Nu ska busstorget byggas om till en storhållplats för stadstrafik. Västfastigheter kommer att bygga två långa hållplatstak enligt samma manér som används för andra hållplatsprojekt i Västra Götalandsregionen.

De nya hållplatstaken är en del av en större omvandling av Södra torget i Borås där man bland annat kommer att bygga om det nuvarande busstorget till en hållplatsutformning med två 23 meter långa hållplatser med hållplatstak med tillhörande väderskydd.

Hållplatstakens gestaltning och konstruktionslösning är en vidareutveckling av det koncept som används i projekt Hållplats Nordstan och i det kommande projektet Hållplats Korsvägen. Konceptet följer Västtrafiks Arkitekturmanual i utformning och materialval.

Hela konstruktionen och hållplatsyta ska uppfylla de krav som ställs i Västra Götalandsregionens riktlinjer för tillgängliga och användbara miljöer.

Övrig omvandling Södra torget

Omvandlingen av hållplatsen på Södra torget i Borås är en del av förändringen av kollektivtrafiksystemet i Borås av Borås stads utvecklingsplaner av torget. Hållplatsprojektet sker i nära samverkan med Borås stad som ansvarar för markåtgärder både avseende körbana och angöringsyta för bussar och övrig torgyta.

Åtgärden är en viktig del för att nå målen i Utvecklingsplan 2025 för stadstrafiken i Borås som är beslutad av Västra Götalandsregionen och Borås stad.

Tidplan

Nuläge (2022): Arbete med program- och systemhandling
Klart: 2023

Senast uppdaterad: 2023-07-31 08:47