Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Barn och unga

Inom Västra Götalandsregionen har barn och ungas rätt att ta del av konst och kultur hög prioritet. Att ta del av och uppleva konst utvecklar och uppmuntrar till att analysera sin omgivning och situation och att uttrycka sina åsikter kring den. En viktig del i vårt arbete är därför att ge barn som besöker våra lokaler tillgång till konst.

Barn och unga ska också vara med och rådfrågas i frågor som rör dem och arbetet med att integrera ett sådant arbetssätt har fått ökat fokus sedan FN:s Barnkonvention blev svensk lag 2020.  

Barn och unga är en prioriterad målgrupp för konstenheten, och vi arbetar ofta i offentliga miljöer där barn och unga är patienter eller besökare. 

Konstenhetens arbete med barn och unga 

Vi utvecklar ständigt våra arbetssätt för att undersöka hur vi kan inkludera barn och unga i arbetet med konst i miljöer där barn och unga rör sig. Ett exempel är vårt samarbete med en skola i Mariestad, där barn i olika åldrar har bjudits in till kreativa lektionsupplägg där de får kommentera på, samtala och uttrycka sig kring konstverk från konstsamlingen.  

Konstenheten tar också fram konstpedagogiska och förmedlande material som ska vägleda barn, unga och deras anhöriga att ta del av konsten som finns i Västra Götalandsregionens offentliga miljöer. 

Konstpedagogisk guide: Ser du något konstverk där du är just nu? 

Ser du något konstverk där du är just nu? är gjord som en folder som också går att sätta upp som en affisch. I foldern finns texter, information och frågor man kan ställa sig när man möter ett konstverk. Som ett sätt att starta upp tankar och samtal kring konstverket och den egna upplevelsen.  

Det finns inget rätt eller fel när man tittar på och upplever konst. Guiden kan anpassas efter ålder och man kan välja vilka frågor man vill utgå ifrån och vad som passar det aktuella konstverket.  

Det går att ladda ner och skriva ut guiden på den här länken. 

Projekt med fokus på barn och unga 

Möt konsten på barnsjukhuset – en konstpysselbok (2021) För det nya barnsjukhuset på Östra sjukhuset har en konstpysselbok tagits fram för barn som vårdas och vistas på sjukhuset. I konstpysselboken varvas olika kluriga pyssel med inspiration och information om konstverken. 

Konsten på BB Skövde och barn- och ungdomsmedicin Skaraborgs sjukhus Skövde (2017). I katalogen kan du se några av konstverken som finns i barnen miljöer. 

Studio Angered (2017): Dokumentation om ett utvecklingsprojekt som konstenheten genomförde tillsammans med ungdomar.  

 

Emelie Storm

Projektledare/konst
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Jane Ahnland Rosenlind

Projektledare/konst
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-09-17 09:37