Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Elstörningar inom vården – hur arbetar vi med det?

Störningar i och mellan elektroniska utrustningar är ett växande problem, inte minst inom sjukvården där många apparater används samtidigt. Marcus Eklund är teknisk förvaltare för el och tele på Västfastigheter, och arbetar för att minimera störningar.

– Det finns en problematik på sjukhusen med oönskad påverkan mellan maskinerna.  Vi arbetar med att kartlägga störningarna och tar fram metoder för att eliminera dem.

Elstörningar inom vården kan till exempel handla om störningar i medicinteknisk utrustning eller i fastighetstekniska system. I praktiken kan det innebära att en undersökning inte kan genomföras eller tar längre tid.

Arbetet med elstörningar handlar om att släcka ut de elektriska spänningar som orsakar störningarna men också om hur störningsproblematik kan förebyggas i de nya fastigheter som byggs. Marcus Eklund och hans kollegor är med tidigt i byggprocessen. Målet är att standardisera metoder för hur elinstallationer i medicintekniska lokaler ska utföras så att inga störningar uppstår.

– Jag hoppas att vi ska kunna bygga system med balanserad spänningsmatning i större skala. På sikt ska vi skapa vårdmiljöer som är mindre störkänsliga och där vård kan bedrivas utan att elnäten stör den medicintekniska utrustningen, säger Marcus Eklund.

Senast uppdaterad: 2019-04-15 14:39