Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

En berättelse om tillkomsten av Rågården, ett rättspsykiatriskt sjukhus i Göteborg

Arkitekturen har en viktig roll att spela, alldeles särskilt i en anläggning som Rågården. Det är en tes som stöds alltmer av forskning. Rättspsykiatrin kan förena kravet på att vårda och samtidigt vakta vilket är innebörden av bokens rubrik: Rågården, rättspsykiatri med mänskligt ansikte.

Boken beskriver hur detta gjorts i Rågården, i nära samverkan mellan många olika kompetenser, inte minst i dialog mellan verksamheten och arkitekten. 

Boken ger en berättelse om tillkomsten av Rågården, ett rättspsykiatriskt sjukhus i Göteborg. Planeringsprocessen präglades av en ”rehabiliteringsoptimism”, en tro på det som kan växa, som humleplantan som envist söker sig uppför den inre parkens pergola.

Rågården, rättspsykiatri med mänskligtansikte är en antologi med 18 skilda författare, alltifrån verksamhet och projektledare till arkitekter och forskare. Från Västfastigheter har Per Åke Andréasson och Heléne Axberg 
bidragit. Redaktörer är arkitekturhistorieprofessor Claes Caldenby och arkitekt Stefan Lundin, White arkitekter/Centrum för vårdens arkitektur.

Skriften är finansierad av ARQ:s forskningsstiftlese med bidrag från Sahlgrenska Universitetssjukhuset (område 2) och Västfastigheter.

Vill du beställa boken?

Mejla "Rågården" samt ditt namn och din adress till gabriela.banic@white.se
Pris 350 kr inklusive frakt.
Swish: 1232242550 (ange ARQ Rågården)

Kontakt

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:19