Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

”Ett sjukhus med alla sina tekniska system är som en stad i staden”

Publicerad: Uppdaterad:
Porträttbild på tre av teamet från Drift och service på SÄS i Borås

Västfastigheters Zoran Culjak är sedan över fem år driftchef på Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) i Borås. Det är han och hans team på tjugosex medarbetare som ser till att sjukhusets lokaler och system fungerar för vården under dygnets alla timmar, alla dagar om året.

Vad gör en driftchef på Västfastigheter?

– Enkelt beskrivet kan man säga att jag och mina medarbetare hanterar och driftar bland annat allt som rör sjukhusets el, vatten, värme, kyla, ventilation, medicinsk gas, inre klimat, hissar, avlopp, yttre markskötsel och säkerhetssystem. Dessutom ansvara vi för att fastigheten ska ge ett vårdat intryck. Som driftchef har jag totalansvaret för att driften av fastigheten fungerar så att vården alltid ska kunna bedriva sin verksamhet så bra som möjligt, med så få störningar som möjligt.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att det händer olika saker varje dag! Ett sjukhus med alla sina tekniska system är som en stad i staden, med egen strömförsörjning och delvis egen vattenförsörjning. Ska man jobba med driftsfrågor måste man vara extremt flexibel och trivas med det, eftersom den ena dagen är aldrig den andra lik.

Vad är andra bra egenskaper för en drifttekniker på ett sjukhus?

– En drifttekniker behöver vara beredd på att kunna ta stort ansvar och vara serviceinriktad. Dessutom behöver du vara socialt kompetent och bra på att återkoppla till de kunder och patienter du möter. En drifttekniker behöver dessutom ha en hög teknisk kompetens. Jag strävar efter att alla i teamet ska ha en så bred kompetens som möjligt när det gäller övergripande system. Detta för att vi inte ska bli sårbara, men det finns även ett stort behov av specialistkunskap inom till exempel el och VVS som är komplexa system.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?

– Jag börjar alltid min dag med att hälsa på mina kollegor. Oftast hinner jag inte fram till min arbetsplats innan frågorna börjar komma och det är mycket administrativt jobb att ta tag i för mig under en arbetsdag. Gruppen är oerhört bra på att ta ansvar för vad som behöver göras i det dagliga, så där släpper jag tyglarna rätt fria.

Vad är den största utmaningen med ditt jobb som driftchef?

– Även om jag tycker om att den ena dagen inte är den andra lik, så är det ibland en utmaning att få tid till långtidsplanering. Att hinna planera för ett, tre eller fem år framåt.

Sen är driften av en sjukhusfastighet en utmaning i sig. Det är ju inte som vilken byggnad som helst.

Ibland kräver en åtgärd mer tid för information och planering, än att genomföra åtgärden. Olika väderförhållanden kan till exempel vara svåra att hantera. Om det är för varmt och fuktigt så får det stor påverkan på sterila produkter. Inre klimat är alltid en utmaning i större fastigheter, då många har olika uppfattning om vad det tycker är för varmt eller för kallt.

Vad får dig att trivas på jobbet? 

– Att det är högt tempo och vetskapen om att jag och teamet ansvarar för driften av den viktigaste byggnaden i Sjuhärad med omnejd. Och mina medarbetare som är duktiga och alltid ställer upp, får mig såklart att trivas extra bra på jobbet.

Publicerad: