Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ett steg framåt för Västlänkens station Haga

Gestaltningsjuryn har sagt sitt – nu väntar projektering och planering. För Västfastigheter innebär förra veckans besked från gestaltningsjuryn om Haga station att ytterligare ett steg tas i planeringsarbetet med stationen och dess intilliggande miljöer.

2026 ska Västlänkens station Haga stå klar. För ett drygt år sedan antog kommunfullmäktige detaljplanen för området. Våren 2019 arrangerades en tävling för arkitektteam där uppgiften var att komma med förslag på hur området kring stationen ska utformas. 

Ett förslag som passar i stadsbilden

Juryn, som bestod av personer från kommunen, Trafikverket, Västtrafik, Västra Götalandsregionen genom Västfastigheter och Sveriges Arkitekter, leddes av Johan Rehngren som är stadsträdgårdsmästare i Göteborg. De har bedömt de inkomna förslagen utifrån tolv bedömningskriterier, som bland annat utgick från hur väl förslaget bevarar och kompletterar 1800-talsstaden.

Det förslag som tilltalade juryn mest var ett förslag från Gottlieb Paludan Architects och Afry (tidigare ÅF Infrastructure AB). Deras förslag Gläntan förenar enligt juryn områdets park- och stationsmiljöer till en sammanhängande helhet.

Ett förslag i linje med ambitionen

Jonas Nordin är fastighetschef för samhällsfastigheter på Västfastigheter där kollektivtrafikens fastigheter i Västra Götalandsregionen ingår. Han tycker att det vinnande förslaget ligger väl i linje med Västfastigheters och Västtrafiks ambition att skapa en profilbyggnad med arkitektur, hållbarhet och trygghet i fokus.
 Det känns bra att vi har ett resultat. Det har varit en lång väg hit och det känns skönt att kunna ta ytterligare ett steg i stationens genomförandeplanering.

Senast uppdaterad: 2020-05-26 14:04