Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fina ord om Psykiatrins kvarter i internationell tävling

Publicerad: Uppdaterad:
Entré till psykiatrins kvarter i Borås. Solblänk i fönster mot blå himmel.

Utformningen av Psykiatrins kvarter vid Södra Älvsborgs sjukhus blev lovordat (highly commended) vid European Healthcare Design Awards 2021. Det hälsofrämjande sjukhuset som är ritat av White Arkitekter, utmärker sig för sin patienttillvända design i kategorin Mental Health Design.

European Healthcare Design Awards delas ut till ett projekt inom psykiatrisk vård som ”genom innovativ design uppnår ett samspel mellan patientens behov av en hälsofrämjande miljö för tillfrisknande och vård, och kraven på säkerhet och övervakning”.  

–  Det känns ju fantastiskt roligt att arkitekterna för ett av våra projekt för den här typen om omnämnanden. När vi kan arbeta på ett bra sätt tillsammans med våra leverantörer kan vi skapa verkligt bra byggnader, säger Anderas Tyrén på Västfastigheter, och konstaterar att projektet Psykiatrins kvarter har haft ett stort fokus på att skapa rum både inomhus och utomhus som är såväl lugnande som läkande.

En byggnad som bidrar

Att bidra till avstigmatisering av den psykiatriska vården och dess patienter har varit en viktig del vid utformningen av Psykiatrins kvarter. Genom nära dialog med användarna utformades kliniken för att främja patientens oberoende, frihet och självansvar. Samtidigt skapade arkitekterna på White i nära samråd med Västfastigheter och verksamheten en lugn och säker miljö för personal, anhöriga och besökare.

– Vi är hedrade och stolta över att få detta erkännande. Vårt gemensamma arbete med att sätta fokus på psykiatrins miljöer har resulterat att vi fått ett hedersomnämnande i den mest prestigefulla tävlingen för vårdprojekt i ett internationellt sammanhang, säger Cristiana Caira, ansvarig arkitekt på White.

Ett spännande slutresultat

För Västfastigheter är arbetet med Psykiatrins kvarter inte helt avslutat. Det stora nybyggnadsprojektet är klart, men än pågår arbete med renovering av de äldre delarna av fastigheten.

– Jag måste säga att slutresultatet har blivit något utöver det vanliga. Byggnaden består idag av sex ben som strålar ut från en central kärna. Det ger en härlig dynamik till fastigheten och har också gjort det möjligt att skapa en spännande men också lugn och säker plats för personal, patienter, anhöriga och besökare både inomhus och utomhus, säger Patrik Eriksson, på Västfastigheter

Psykiatrins kvarter stod klart hösten 2020, men redan 2013 tilldelades Whites utformning av fastigheten, WAN Award Best Future Healthcare Building.

 

European Healthcare Design Awards arrangeras av Architects for Health och SALUS Global Knowledge Exchange med syfte att bidra till utvecklingen av kunskap och standarder i utformningen av vårdmiljöer runt om i världen.

Publicerad: