Ett efterlängtat spadtag för förlossning och neonatal

Första spadtaget för nya vårdbyggnaden Förlossning och Neonatalvård på Östra sjukhuset har tagits. ”Äntligen,” var ett ord som upprepades bland de som deltog i ceremonin. Representanter från Fastighet, stöd och service samt Sahlgrenska Universitetssjukhuset talade stolt om den stora satsningen för regionens kvinnor och barn.
- Äntligen, nu kör vi, inledde Fredrik Sundaeus, från Fastighet, stöd och service (före detta Västfastigheter) och värd för första spadtaget till den nya vårdbyggnaden på Östra sjukhuset.
I kyligt hällregn togs det symboliska spadtaget, på den plats där den nya byggnaden ska stå. Under skratt och applåder skottade Cecilia Dahlman Eek (S) och Ann-Marie Wennberg, styrelseordförande respektive direktör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Håkan Andersson, styrelseordförande för Fastighet, stöd och service samt Ola Moberg, VD för entreprenör K21.
- Som en del av vår kontinuerliga strävan efter att förbättra vården på Östra, är det med stor stolthet och glädje som vi idag tar detta spadtag till byggstarten av en ny, modern förlossnings- och neonatalbyggnad. Denna nya byggnad kommer att vara utformad för att ge de mest avancerade och innovativa vårdmiljöerna för våra blivande mammor och deras nyfödda barn, sa Cyriaque Brochard, huvudförvaltare på Östra sjukhuset.
Cecilia Dahlman Eek beskrev i sitt tal hur den nya vårdbyggnaden ska främja vården.
- Man kommer hit för att göra det naturligaste som finns, föda barn. Därför är det så bra att de nya rummen ska vara lugna, trygga och trevliga, sa hon och tackade alla medarbetare som varit med i planeringen av huset för att göra det så ändamålsenligt som möjligt.
En nödvändig byggnad
Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg framhöll den högspecialiserade vård som verksamheterna bedriver och nyttan med en ny, ändamålsenlig byggnad.
- Det är mycket som hänt inom förlossningsvården. Forskning och utveckling har gjort att vi kan ta hand om allt från väldigt komplicerade förlossningar, till de allra mest naturliga. Och vi vet att miljön runt den födande är viktig för att hon ska få en bra förlossningsupplevelse.
Neonatalvården här har ett regionuppdrag. Det är på Östra sjukhusets neonatala intensivvårdsavdelning som de allra sjukaste och mest prematura barnen vårdas. Föds dessa barn någon annanstans i regionen, transporteras de hit för vård.
- Och när det gäller våra minsta individer är de närstående så viktiga. Att föräldrar är nära sitt barn är den viktigaste förutsättningen för att anknytningen mellan föräldrar och barn ska utvecklas. Den nya byggnaden har utformats i enlighet med barnkonventionen och har plats för närstående att vara nära barnet, dygnet runt, sa sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg.
På plats var även ordföranden i styrelsen för Fastighet, stöd och service, Håkan Andersson (S). För honom gav ceremonin minnen från exakt 23 år sedan, då han kom till specialistförlossningen med sin fru som gick igenom en komplicerad förlossning.
- Men allt gick bra till slut, och jag minns den känsla av trygghet som personalen gav oss. Därför är det viktigt att vi kan erbjuda bra lokaler till medarbetarna, så att de kan fortsätta förmedla den tryggheten, sa han i sitt tal.
Nuvarande vårdbyggnad, den så kallade Kvinnokliniken, rymmer dagens förlossningsvård och neonatalvård. Sedan den byggdes, 1968, har antalet förlossningar per år nästa tredubblats. Dessutom överlevde nästan inga barn födda innan graviditetsvecka 28 då, i dag överlever nästan alla. Cirka 10 000 barn föds årligen på förlossningen på Östra, och tusen av dem blir patienter inom neonatalvården. Den nya vårdbyggnaden byter namn från Kvinnokliniken till det mer passande Förlossnings- och Neonatalhuset, eftersom neonatalvården är en förutsättning för förlossningsvården, de behöver ligga nära varandra. Den nya vårdbyggnaden förväntas tas i bruk 2028.