Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Glada och stolta miner när ny vårdbyggnad psykiatri invigdes i Skövde

Publicerad: Uppdaterad:

I juni var det officiell invigning av ny vårdbyggnad psykiatri på SkaS i Skövde. Tillsammans med verksamheten har Västfastigheter skapat en byggnad som är byggd med största hänsyn för såväl patienter som personal. In i minsta detalj finns en tanke kopplad till trivsel, trygghet och säkerhet. Allt utformat med en naturlig och tidlös estetik.

– Det känns fint att byggnaden är klar, säger Malin Thilander, fastighetsförvaltare på Västfastigheter. Arbetet har gått bra och vi känner oss väldigt stolta över resultatet. Det är verkligen en fin byggnad som vi ska förvalta och vårda inför framtiden. Byggnaden ligger på en väldigt vacker plats med fina utblickar mot omgivande natur och jag tror att verksamheten kommer att trivas mycket bra här. 

Vårdbyggnad psykiatri byggdes åren 2018–2021 parallellt med nybyggnationen av akut- och serviceblocket som planeras stå klart år 2024. Vårdbyggnad psykiatri är ritad av Semrén & Månsson och byggd av Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning Västfastigheter med ByggDialog som huvudentreprenör.

Tidlös arkitektur

Den nya vårdbyggnaden för psykiatri är på 23 000 kvadratmeter, i en låg byggnadsstruktur med en tidlös ljus skandinavisk arkitektur präglad av enkelhet, funktion, tydlighet och beständighet med avseende på material, byggteknik och installationer.

Arkitekturen är återhållsam med släta, ljusa betongfasader med inslag av glas och kompositskivor. Glasade partier mellan husvolymer, mot gårdar och i änden av korridorer ger ett värdefullt ljusinfall och dynamik i korridorer och entréhall.

Västfastigheter har som mål att minimera sin klimatpåverkan, därför har den nya vårdbyggnaden för psykiatri en effektiv och miljövänlig energiförsörjning. Dagsljusinsläppet är högt prioriterat samtidigt som energisnåla fönster skapar goda miljövärden. Preliminärt är byggnaden certifierat enligt miljöbyggnad silver

Platsspecifik konst

För Vårdbyggnad psykiatri har tre unika och platsspecifika konstverk kommit till genom konstuppdrag. Planering och urval har skett genom samverkan mellan konstenheten på Västfastigheter, verksamhetsrepresentanter, byggprojekt och arkitekter.

– Redan i entrén, såväl utanför och innanför, nya vårdbyggnaden finns Anna Berglunds konstverk Flora Opus, en skulptural ljusinstallation som kan upplevas på både nära håll och på avstånd. Utomhus står stora blomsterliknande lampor, och inomhus hänger de från taket. Sammantaget bidrar de till att skapa rummen med ett välkomnande inslag, säger Eleonora Fors Szuba, konstchef på Västfastigheter och berättar att de två andra konstverken är Framtida Fältguide av Johannes Heldén och Medsols av Sara Appelgren.

Foto: Anders Lipkin

Publicerad:
Uppdaterad: