Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Halveringsmålet för energianvändning är nått på SÄS

Publicerad:
Logga södra älvsborgs sjukhus på fastighet

Som första akutsjukhus i Västra Götalandsregionen har Södra Älvsborgs sjukhus i Borås nått en utmanande gräns för energiförbrukning. För 2021 landade de under 137 kilowattimmar per kvadratmeter – det innebär att de har nått halveringsmålet för energianvändning.

Enligt hållbarhetsmålen för miljö och social hållbarhet i Västra Götalandsregionen ska energianvändningen för fastigheter halveras till år 2030. Målet är att minska den totala användningen av värme, kyla och el (i egna fastigheter) till i genomsnitt 137 kWh/kvadratmeter.

Hans Kardell, är en av Västfastigheters energistrateger och en av dem som varit med och drivit arbetet på SÄS tillsammans med drift-/energioptimeraren Fredrik Karlsson.

– Nyckel till framgång och att vi har nått målet är att alla har arbetat tillsammans för att hitta lösningar.

Som fastighetsförvaltare har Västfastigheter i uppdrag att kontinuerligt genomföra åtgärder för att minska energiförbrukningen i befintliga och äldre fastigheter. Det handlar bland annat om att bygga om installationer och klimatskal samt se över värmesystem för att få ett jämt inomhusklimat.

– Dessutom ställer vi krav på låg energianvändning när nya fastigheter byggs. Då handlar det om väl isolerade väggar, tak och fönster, hög teknisk prestanda för ventilation, värme och belysning samt komplettering med egenproducerad el via till exempel solceller, avslutar Hans Kardell som också hoppas att andra sjukhus blir inspirerade av arbetet i Borås och peppade att hitta ytterligare sätt för att alla sjukhus ska nå halveringsmålet till 2030.

Publicerad: