Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lisa ansvarar för driften på Uddevalla sjukhus

Publicerad:

Lisa Alexandersson jobbar som driftchef inom driftområde Nordost. Tillsammans med 13 medarbetare är hon ytterst ansvarig för driften på Uddevalla sjukhus och Dalslands sjukhus i Bäckefors.

Lisa började på Västfastigheter för drygt ett år sedan och kom då från rollen som vårdenhetschef i NU-sjukvården.

-Jag är utbildad specialistsjuksköterska i grunden och har under många år haft olika uppdrag bland annat som vårdenhetschef, men jag ville göra något nytt och sökte därför den här rollen. Mina tidigare erfarenheter inom vården är en stor tillgång i mitt jobb som driftchef på Västfastigheter, säger Lisa.

Allt måste fungera dygnets alla timmar

Att ansvara för driften på ett sjukhus är ingen barnlek och ett arbete som innebär att allt måste fungera dygnet runt alla dagar i veckan. Lisas enhet har bland annat ansvar för hantering och drift av det som rör sjukhusets el, vatten, värme, kyla och ventilation. Dessutom ansvarar de för tekniska försörjningssystem, den yttre markskötseln och för att lokalerna ska ge ett välvårdat intryck och vara säkra att vistas i.

-Det händer saker allt som oftast i det här jobbet. Vi som jobbar med drift på ett sjukhus måste alltid vara beredda på att kunna hantera och lösa saker snabbt. Det är vår verklighet oavsett om det handlar om att laga en trasig säng eller ett mer avancerat tekniskt system som inte fungerar som det ska, säger Lisa.


 

En vanlig dag på jobbet

Under en typisk dag på jobbet fokuserar hon mycket på sina medarbetare och att stötta genom att leda och prioritera enhetens arbete.

-Självklart består min arbetsdag oftast av många möten och avstämningar med bland annat kollegor och verksamheten, men jag tycker det är viktigt att ta sig tid och prata med mina kollegor i vardagen också. Om vi är lyhörda för varandra blir det enklare att göra ett bra jobb tillsammans, säger Lisa.

-Det är mina medarbetare som sitter inne på den teknisk specialistkunskapen. Min uppgift är att vara en bra chef som kan leda arbetet och låta dem växa i sina expertroller.

Viktigt att vara lyhörd

På frågan om vilka egenskaper som behövs i rollen som driftchef, säger Lisa att hon måste vara bra på att samarbete och vara lyhörd. Hon ser det också som en fördel om man som driftchef har förmåga att snabbt skaffa sig en överblick och kunna se saker i ett större perspektiv.

-Det är ibland en utmaning i vår förvaltning, Jag upplever att vi ibland kan se för mycket till vår egen specifika uppgift när vi istället skulle tjäna på att i ännu högre grad samarbeta mellan drift-, förvaltning- och projektsidan, även om det naturligtvis i det stora hela görs och fungerar bra, säger hon.

Stolt över att jobba på Västfastigheter

Jobbet som driftchef är ett ansvarsfullt jobb, men Lisa tycker också att det är ett jobb med stor frihetsgrad.

-Jag är stolt över att vara driftchef på Västfastigheter och tycker att jag har ett väldigt roligt jobb. Extra roligt är det att se sina medarbetare växa i sina roller och när vi löser svåra utmaningar tillsammans. Vi är ett gott gäng som trivs bra tillsammans uppfattar jag.

Privat bor Lisa i Uddevalla och ägnar fritiden åt sina barn, träning och att träffa goda vänner.

Publicerad: