Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Miljöbyggnad Silver för projekt på Skaraborgs sjukhus

Publicerad: Uppdaterad:
Byggnation av ASP-projektet i SKövde. Byggplats med kran mot blå himmel

Västfastigheter har två stora nybyggnadsprojekt på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Båda är nu certifierade enligt miljöbyggnad Silver. – Vi på Västfastigheter har en hög miljöambition och vill göra mer än att bara följa lagkraven, att arbeta med certifieringar är en del av det arbetet, säger Sofie Johansson Västfastigheters miljösamordnare för skaraborgsområdet.

Miljöbyggnad är ett svenskt system för miljöcertifiering av byggnader och finns i tre nivåer; guld, silver eller brons. Certifieringen innebär att miljöarbetet och byggnadens miljöprestanda granskas av tredje part utifrån sexton olika indikatorer. Byggnadens energianvändning granskas på flera olika sätt och el och värme ska komma från miljösäkra alternativ. Byggnadsmaterialen måste dokumenteras korrekt och de värsta kemikalierna får inte finnas/användas när man bygger nytt. I samband med renoveringar ska material som inte längre är tillåtna vara borttagna.

Sedan Västfastigheter tog beslut om att certifiera om- och nybyggnationer enligt Miljöbyggnadssystemet har nio byggnader preliminärt certifierats. Av dessa har fem fått totalbetyget silver och fyra har fått totalbetyget guld. Byggnaden får ett preliminärt certifikat innan färdigställande. Det följs upp tre år senare när fastigheten är tagen i bruk. Psykiatriblocket, som närmar sig färdigställande, certifierades hösten 2020, och nu är även Akut- och serviceblocket certifierat.

– Som Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltare vill vi sätta upp höga krav, men samtligt vara rimliga i våra förväntningar. Vi vet att byggbranschen är väldigt miljöpåverkande och vill göra allt vi kan för att bidra till branschens utveckling inom miljöområdet, säger Sofie Johansson.

Publicerad: