Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Neo på NÄL nominerat till Årets Bygge, Renovering

Publicerad:
Grå byggnad

I februari tillkännagavs de nominerade till Årets Bygge. Västfastigheters ombyggnation av neonatalavdelningen på Näl är nominerade i kategorin Renovering. Vinnaren presenteras senare i vår.

Neonatalavdelningen där nyfödda sjuka barn eller för tidigt födda barn vårdas, ligger i sjukhusets mitt i anslutning till förlossningen. Lokalerna har inte förändrats sedan de byggdes 1987 och behövde rustas upp. Men byggnaderna som berörts av om- och tillbyggnaden är omslutna av andra byggnader, och därför har tillgängligheten till, och inom, arbetsplatsen varit utmanande. 

– Vårdverksamheten har pågått som vanligt medan vi med NCC som entreprenör har genomfört byggprojektet, säger Sandra Nurmi Torvfelt, projektledare på Västfastigheter. 

Totalt omfattar projektet en tillbyggnad i två plan på 300 kvadratmeter per våningsplan plus fläktrum och en ombyggnad på sammanlagt cirka 1400 kvadratmeter. Arbetet har utförts i två etapper. I den första etappen genomfördes en ombyggnad av hälften av de befintliga lokalerna och tillbyggnaden, med nya lokaler en trappa upp. Verksamheten tog lokalerna i bruk oktober 2020. De lokaler som då kunde lämnas omfattades av etapp två och genomgick en stor ombyggnation.  Nu har hela projektet avslutats och verksamheten har tagit över samtliga lokaler som byggts om och till. Utöver neonatalavdelningen innefattade projektet en ny kardiologienhet på markplan i den tillbyggda delen.

Trots förutsättningarna avslutades projektet med ett halvår kvar av kontraktstiden.

– Fokus i projektet har varit att bygga trivsamma men samtidigt robusta och driftsäkra lokaler som passar för små barn som väger som ett smörpaket. Då måste allt fungera från dag 1, säger Sandra.

Att bygga nära befintlig vårdverksamhet har ställt höga krav på både Västfastigheter och entreprenören och samarbetet med vårdverksamheten har varit viktigt för att lyckas.

– Jag tycker det funnits ett otroligt stort mått av samarbetsvilja där alla verkligen satt projektets bästa i fokus. Dessutom har vi skapat Sveriges bästa neonatalenhet (enligt oss i projektet) och hållit budget och tidplan med marginal, säger Sandra Nurmi Torvfelt.

 

  • Entreprenör NCC
  • Beställare Västfastigheter
  • Hyresgäst NU-sjukvården
  • Arkitekt Tengbom
  • Projektkostnad 105 miljoner
  • Entreprenadform Utförandeentreprenad, samarbetsform partnering
Publicerad: