Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Neo på NÄL vann Årets Bygge 2022, kategori renovering

Publicerad: Uppdaterad:
Tre glada personer som fått pris

”Samarbetsviljan har lett fram till nya lokaler där de allra minsta och sköraste kan få vård.” Så motiverade juryn varför renoveringen av neonatal på NÄL utsågs till vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin renovering! Priset delas ut av tidningen Byggindustrin.

– Fokus i projektet har varit att bygga trivsamma men samtidigt robusta och driftsäkra lokaler som passar för små barn som väger som ett smörpaket, jag är så stolt över allt vi har lyckats åstadkomma tillsammans, säger Västfastigheters projektledare Sandra Nurmi Torvfelt.

Projektet som utförts tillsammans med NCC omfattar en tillbyggnad i två plan på 300 kvadratmeter per våningsplan plus fläktrum och en ombyggnad på sammanlagt cirka 1400 kvadratmeter. Neonatalavdelningen där nyfödda sjuka barn eller för tidigt födda barn vårdas, ligger i sjukhusets mitt i anslutning till förlossningen.

Byggnation av neo på Näl

Byggnaderna som berörts av om- och tillbyggnaden är omslutna av andra byggnader, och därför har tillgängligheten till, och inom, arbetsplatsen varit utmanande. 

– När vi arbetar med den här typen av uppdrag är det viktigt att vi har en öppen och bra dialog med verksamheten, att vi alla tänker på projektets bästa och ser till att vi tar ett gemensamt ansvar och arbetar tillsammans, säger Zumra Boskovic, Västfastigheters huvudförvaltare på NÄL.

Under arbetet med ombyggnationen har vårdverksamheten pågått som vanligt vilket har varit en utmaning för alla. Det är också något som uppmärksammandes av juryn:

”Med fullt fokus på driftssäkra miljöer och att inte störa pågående verksamhet har detta projekt ändå lyckats bli klart långt innan utsatt tid och under budget.”

Magdalena Åberg, verksamhetschef för NU-sjukvårdens barn- och ungdomssjukvård, där neonatal ingår, vill gärna lyfta fram det goda resultatet för hela projektet, inte bara den renovering som nu vunnit pris:

–  Tack vare de nya lokalerna erbjuder NU-sjukvårdens neonatalavdelning en modern vård för sjukhusets alla minsta patienter, där familjen runt det nyfödda barnet får möjlighet att delta i vården på ett annat sätt än tidigare. Vi har exempelvis äntligen enkelrum med egen dusch och toalett till alla familjer.

Akutvården på neonatal kan handla om avancerad intensivvård med barn i respirator. Det är mycket teknisk utrustning som kräver stort utrymme, och plats var något som saknades i de tidigare lokalerna. 

–  Detta innebär också en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Magdalena Åberg.

Förutom äran medför priset en plakett som kommer att monteras i anslutning till Neonatal på NÄL.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. 

Här kan du se filmen från prisutdelningen

Publicerad:
Uppdaterad: