Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nu är den nya helikopterflygplatsen öppen på Östra sjukhuset

Publicerad:

Den 2 januari 2023, klockan 14.00 tippades ett lass med grus vid Östra sjukhuset och en grön container placerades uppe på högen. Exakt samtidigt öppnade den nya helikopterflygplatsen på taket av Drottning Silvias barnsjukhus.

I början av december gjordes en tillträdeskontroll av Transportstyrelsen av den nya helikopterflygplatsen på taket till Drottning Silvias barnsjukhus på Östra sjukhuset. Allt gick bra och från och med januari är det denna flygplats som kommer användas av de helikoptrar som flyger till och från Östra sjukhuset.

helikopter mot grå himmel

Helikopterflygplatsens möjliggör både akuta och planerade patienttransporter till och från Östra sjukhuset, dygnet runt, året runt. Cirka 90 procent av trafikering görs av den ambulanshelikopter som är stationerad på Säve flygplats och servar hela Västra Götalandsregionen.

Helikopterflygplatsen nås av IVA-hissar som går från plan -2XXX till plan 07CCC. Den personal som är godkända för att röra sig på helikopterflygplatsen har särskild utbildning för detta.

In- och utflygningsriktningarna är anpassade för att ge hinderfria korridorer och ett raster av metall har lagts över glastaket för att förhindra bländning.

Innan tillträdeskontrollen gjordes ljud- och bullermätningar på de våningsplan som ligger under helikopterflygplatsen och alla mätningar ligger inom acceptabla nivåer. Det är dock viktigt att samtliga fönster är stängda och låsta med nyckel.

Publicerad: