Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nya hållplats Nordstan står klar

Publicerad: Uppdaterad:
Gestaltningsbild Nya hållplats Nordstan

Den 16 augusti står hållplats Nordstan klar och öppnar upp för trafik. Med ett helt nytt designkoncept ska resenärer lätt kunna hitta rätt på hållplatsen samtidigt som rejäla väderskydd och mycket belysning gör bytet bekvämt och tryggt.

Nordstan är en av de största hållplatserna i centrala Göteborg och en viktig knutpunkt för många resor. Under året har hållplatsen byggts om och sedan maj har den varit stängd i båda riktningar. Den 16 augusti öppnar den för trafik igen och populära linjer som 6, 16 och 17 kan åter stanna där. Arbete återstår på hållplatsläge D som öppnas en vecka senare, vilket påverkar linje 17, X1, X4 och Svart express.

– Området runt Centralstationen är i utveckling och det här är ett steg mot framtidens kollektivtrafik. Vi vill att byten vid stora knutpunkter ska gå enkelt och smidigt. Den nya designen är skapad för att resenärer snabbt ska kunna hitta rätt och känna sig trygga under sitt byte, säger Martin Giöbel, avdelningschef för strategisk planering på Västtrafik.

Ny design

På hållplatsen möts resenärerna av skyltning som ska göra det lätt att hitta rätt och de långa skärmtaken som sträcker sig över hela hållplatsen ger bra skydd från regn. Platsen har utformats med god belysning och många glaspartier för att skapa en trygg och trivsam miljö. Designen är skapad av Abako Arkitektkontor AB. Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning, Västfastigheter bygger och förvaltar Västtrafiks hållplatser och resecentrum.

– Det känns riktigt bra att nya hållplats Nordstan kan invigas enligt tidplan vilket inte varit möjligt utan ett gott samarbete med Trafikkontoret och hårt arbete av alla inblandade. Med tanke på hur fin hållplatsen blivit så är den värd ett byte bara för att upplevas, säger Jonas Nordin, fastighetschef på Västfastigheter.

Den konstnärliga gestaltningen består av tre verk skapade av konstnären Annika Ström. De textbaserade verken är placerade på hållplatsens tak och har en koppling till resande, tid och plats.

Publicerad: