Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

På måndag flyttar träden från allén till Mölndals sjukhus

Bild på träden som ska flyttas.

På måndag den 16 oktober kl 18.00 till tisdagen den 17 oktober kl 06.00, flyttar fem träd från allén vid infarten till Sahlgrenska tomten från Per Dubbsgatan, till Mölndals sjukhus.

Trädflytten är en del av förberedelserna inför byggandet av hus 1 inom Sahlgrenska Life-projektet. Arbetet utförs av en entreprenör som använder en särskild trädflyttningsmaskin för ändamålet.

Fem träd kommer att förbli kvar på plats och avverkas under våren 2024. Anledningen till avverkningen är en bedömning från en trädspecialist som konstaterat att de inte går att flytta på grund av markförhållanden.

- Ett av regionens miljömål är att främja biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Det gör vi genom att bevara friska träd där det är möjligt. Detta är vårt första större trädflyttningsarbete i regionen och är en del av VGR:s hållbarhetsarbete, säger Josephine Halldén Isaksson, teknisk förvaltare för mark och utemiljö

Träden i allén är av sorten Fagus sylvatica ‘Dawyck’, pelarbok. Allén har ett biotopsskydd men VGR har fått godkänd dispens från Länsstyrelsen för avverkning och flytt av träd.

Allén kommer att ersättas i framtiden när Göteborgs Stad bygger om Per Dubbsgatan.

Trafikpåverkan

Träden kommer att flyttas under nattetid, då trafiken är som minst på området. Ambulansmottagningen är informerad om att köra via norra Porten med infart från Gröna stråket.

Här kan du se två korta filmer om hur det går till att flytta träd

För ytterligare detaljer och information om trädflytten, vänligen kontakta

Josephine Halldén Isaksson, teknisk förvaltare för mark och utemiljö, 0722-49 08 83

Therese Dannberg, biträdande projektledare Sahlgrenska Life, 0735-64 17 74