Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sanktioner mot Ryssland påverkar offentlig upphandling

Publicerad:

I april fattade EU beslut om ett femte sanktionspaket med anledning av Rysslands krig mot Ukraina. I det ingår åtgärder som påverkar offentlig upphandling – och därmed kan påverka de avtal som Västfastigheter arbetar med. Avtalspartners informerades under vecka 17.

EU beslutade i april om förbud mot tilldelning och fortsatt fullgörande av offentliga kontrakt och koncessionskontrakt med Ryssland. Detta är en del av det femte sanktionspaketet som bland annat innehåller åtgärder som direkt avser offentlig upphandling. Det blir nu förbjudet att tilldela eller fortsätta fullgörande av offentliga kontrakt med ryska företag. Sanktionerna innebär att upphandlade organisationer behöver ta reda på om det finns ryska ekonomiska intressen i upphandlade kontrakt.

I sanktionerna skrivs att Västra Götalandsregionen, Västfastigheter är förhindrat att fullgöra kontrakt med:

  • ryska medborgare eller fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som är etablerade i Ryssland,
  • juridiska personer, enheter eller organ vars äganderätter till mer än 50 procent direkt eller indirekt ägs av en enhet som avses i punkt a ovan, eller
  • fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som agerar för, eller på uppdrag av, en enhet som avses ovan

Förbudet att tilldela kontrakt gäller från och med den 9 april och förbudet att fullgöra kontrakt gäller från och med den 11 oktober 2022. Sanktionerna är beslutade i en förordning (förordning 2022/576 om ändring av förordning 833/2014) och gäller alla EU:s medlemsstater.

Rådets förordning 2022/576

Publicerad: