Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

SKL lyfter fram Västfastigheters säkerhetsarbete

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram en skrift om krisberedskap i vårdfastigheter där Västfastigheters metod för säkerhet i byggnadsprojekt lyfts fram.

-Det är min förhoppning att de delar vi bidragit med i skriften kan vara en hjälp till andra regioner och landsting, säger Staffan Bengtsson, säkerhetssamordnare inom Västfastigheter.

Västfastigheter har en metod för säkerhet i byggnadsprojekt kallad Säkerhet i Projekt. Metoden syftar till att bygga robusta lokaler och tekniska system som reducerar risken för mediaavbrott som kan påverka vårdverksamheten och patientsäkerheten negativt.

Säkerhet i projekt hanterar även hur säkerheten beaktas under entreprenaden med patienter i fokus. Dokument och rutiner stödjer hanteringen av t.ex. entreprenadrisker såsom uppställning av bygglager på tomten, heta arbeten, behörighet etc. Genom att följa denna metod kan många risker reduceras. Med Säkerhet i Projekt bygger Västfastigheter även in driftsäkerhet och robusta system från början.

Kris, störning, särskild händelse, allvarlig händelse, extraordinär händelse, samhällsviktig verksamhet, katastrofmedicinsk beredskap är exempel på begrepp inom krisberedskap. Men vad betyder dessa begrepp?  Skriften från SKL ger svar på dessa frågor och mycket mer. Den innehåller även inspirerande exempel från åtta olika landsting och regioner.

Ladda ned och läs skriften här.

Senast uppdaterad: 2018-08-31 11:44