Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Spektakulärt lyft på nya barnsjukhuset i Göteborg

Förbindelsegång mellan det gamla och nya barnsjukhuset i Göteborg lyfts på plats med hjälp av en stor lyftkran.

En 25 meter lång, 4 meter bred och 12 meter hög konstruktion i glas och stål, med en vikt på 112 ton, har nu lyfts på plats på Östra sjukhuset i Göteborg. Väl på plats är detta den gång som knyter samman den äldre delen av Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med den nya byggnaden. Lyftet är ytterligare ett steg mot färdigställandet av Göteborgs nya barnsjukhus, som blir Europas modernaste.

Sedan 2015 har Västra Götalandsregionen arbetat med om- och tillbyggnationen av Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. 2020 ska den nya delen stå färdig och i samband med det inleds renoveringen av de äldre delarna. Arbetet utförs av Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning Västfastigheter och entreprenören NCC i samverkan med Sahlgrenska och verksamheten på barnsjukhuset.

– Själva lyftet gick enligt plan även om det var några saker som behövde justeras innan lyftet som gjorde att det drog ut lite på tiden. Det känns overkligt att den nu är på plats, men jag är jättenöjd med insatserna från alla inblandade, säger Lars Holmström, platschef NCC.

Och Christer Halldén som är projektledare på Västfastigheter håller med:

– Det började blåsa lite, men det kunde vi lösa på ett bra sätt. Det känns kanon att förbindelsegången är på plats. Ytterligare en milstolpe avklarad.

Konstglaset som pryder förbindelsegångarna är ett konstverk av konstnären Jesper Nyrén och är beställt av Konstenheten på Västfastigheter. Förbindelsegången tas inte i bruk förrän renoveringen av den befintliga byggnaden är klar.

I och med tillbyggnationen kommer Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus ha ytterligare 31 000 kvadratmeter yta att bedriva vård på. Ett efterlängtat tillskott som möjliggör utveckling av framtidens barnsjukvård.

– Det var fantastiskt att se den färgsprakande konstruktionen komma på plats, säger Ian Milsom, områdeschef för barnsjukvården Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den symboliserar ett sjukhus som växer med barnen i centrum. Vi bedriver redan världsledande vård, och nu får vi också en sjukhusbyggnad i världsklass, som vi dessutom har utvecklat tillsammans med personalen utifrån deras behov.

Senast uppdaterad: 2020-07-30 10:50