Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vara folkhögskola fick effektivare lokaler

Publicerad: Uppdaterad:
Utbyggnad Vara Folkhögskola
Tillbyggnad Vara folkhögskola

Västfastigheter förvaltar flera av Västra Götalandsregionens folkhögskolor och naturbruksskolor. På Vara folkhögskola har vi genomfört en tillbyggnad med syfte att förbättra för verksamheten både vad gäller arbetsmiljö och energieffektivitet. Byggnaden invigdes i december 2020.

Folkhögskolan ligger centralt i Vara sedan 40-talet och består idag av flera olika byggnader. Under hösten 2020 invigde Västfastigheter en tillbyggnad av huvudbyggnaden i två plan om ca 250 kvm.

-I den nya tillbyggnaden på två plan har vi byggt en större matsal i bottenplanet och på det övre planet finns nu moderna arbetsplatser i direkt anslutning till både expedition och utbildningslokaler, säger Ylva Blomberg, förvaltare på Västfastigheter.

Vara folkhögskola har haft en del praktiska utmaningar med sina lokaler. Dels hade matsalen börjat bli för liten, dels var byggnaden med lärararbetsplatser inte optimalt anpassad när det gällde vare sig utrymme eller ventilation.

-Det känns positivt att vi nu kan erbjuda Vara folkhögskola nya, fina lokaler som bidrar med både större och mer effektiva ytor, samt en betydligt bättre ventilation och ljudmiljö. Matsalen har dessutom delats av med en glasvägg som gör det möjligt att använda en del av ytan vid konferenser. Dessutom har receptionen vidgats och fått ett efterfrågat backoffice-utrymme, berättar Ylva.

Projektet med utbyggnaden har inte varit helt enkelt och man har stött på en del utmaningar. Den ursprungliga bygganden är lilla q-märkt i detaljplanen, vilket innebär att det ställs särskilda krav på att både byggnadens fasad och karaktär ska bevaras.

Vid projektering lades stort fokus på att efterlikna befintlig byggnads fönstersättning, fasad och tak. Bygglovet granskades inte bara av handläggare på kommunen utan även av Västarvet som tog del av ansökan och yttrade sig i ärendet. I december 2020 stod tillbyggnaden färdig och harmoniserar väl med den befintliga byggnaden med sin symmetriska och putsade fasad, spröjsade fönster och samma symmetri som huvudbyggnaden.

Publicerad: