Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Vi bygger om för framtiden i Botaniska trädgården

Publicerad:
Gestaltningsbild växthus i glas med en entré i rött tegel

Den 25 maj kom ett efterlängtat besked från byggnadsnämnden – Västra Götalandsregionen har fått bygglov för satsningen på nya växthus och besökscentrum i Botaniska trädgården i Göteborg. – Det är verkligen på tiden att verksamheten får ändamålsenliga lokaler så att de kan fortsätta utveckla och hålla trädgården i toppklass, säger Susanna Cassberg, fastighetsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Gestaltningen av det nya växthuset med besökscentrum, har tagits fram i dialog mellan Göteborgs Stad, Botaniska trädgården och Västfastigheter. Syftet med dialogen var att skapa en utformning på växthusen som passar planerna som verksamheten har för Botaniska trädgårdens framtid. Men som också bidrar till att bevara känslan och atmosfären i trädgården, samtidigt som fastigheterna lever upp till de hållbarhetskrav som Västra Götalandsregionen ställer såväl ur ekonomiska som sociala perspektiv.

– Beviljat bygglov är ett kvitto på att framtaget förslag lever upp till regionens ambitioner för de nya växthusen med besökscentrum. Växthusen ska dels bli en märkesbyggnad som gestaltningsmässigt platsar i den unika miljön i Botaniska trädgården, dels vara en nyttobyggnad som skapar goda förutsättningar för Botaniska trädgårdens verksamhet att fortsätta utvecklas in i framtiden, säger Jonas Nordin, fastighetschef Samhällsfastigheter på Västfastigheter.

En levande och följsam gestaltning

Det är arkitektfirman Cobe som står bakom gestaltningen som är tänkt att på ett levande och följsamt sätt fogas in i miljön i Botaniska trädgården. De nya växthusen ska byggas på samma plats som de nuvarande som behöver rivas. Intentionen i arbetet med att bygga nya växthus i Botaniska trädgården är att de ska fånga atmosfären i miljön och att de trots sin storlek ska upplevas som följsamma till naturen. Växthusen kommer få en bas i rött tegel med skira glasväggar i olika nivåer som ger byggnaden en nästan flytande känsla.

Förutom det stora projektet med växthus och besökscentrum pågår också ett arbete med ett mindre växthus.

– Jag har förmånen att bo här i närheten och ser verkligen fram emot att få följa bygget på nära håll. Jag promenerar gärna i trädgården och ser årstiderna växla. När projektet är klart tror jag att både personal och besökare kommer känna att vi har byggt för framtiden, och ändå tagit tillvara den känsla av lugn och ro som finns idag, säger Susanna Cassberg.

Publicerad: