Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vad är på gång på Mölndals sjukhus med nya p-huset och parkering?

Publicerad: Uppdaterad:

En solig höstdag stämde vi träff med Christer Halldén, projektledare för det nya p-huset, och Patrik Skoglund, enhetschef för parkering, för att få veta mer om parkering och vad som händer med det nya p-huset som byggs vid Mölndals sjukhus.

Det är fullt pådrag vid bygget av det nya p-huset på Ågatan. Varför bygger vi ett parkeringshus?

Patrik:

- Vi bygger ett p-hus för att lösa de problem med parkering som finns vid sjukhuset. Då sjukhuset utvecklas, med bland annat R-huset, finns ett krav från Mölndals kommun att antalet p-platser behöver öka. Ett p-hus är det bästa alternativet för att få fler platser vid sjukhuset. Det ligger en lång tids planering bakom det att själva bygget satte igång.

Vad roligt att det blir fler p-platser vid sjukhuset. Berätta mer!

Christer:

- Ja, det är toppen! P-huset blir bara till för personal. Det gör att det slipper vara söktrafik för att leta platser. Innan p-huset började byggas fanns det runt 400 platser. När det står klart utökas antalet platser med cirka 200 till. Vi tar helt enkelt bort utspridda platser på marken och bygger på höjden istället. I nya p-huset blir det cirka 330 platser.

Christer, vad är det som händer just nu vid p-huset?

- Nu demonteras delar av p-huset då vi upptäckt ett produktionsfel. Det gör att vi måste ta bort vissa delar som behöver ersättas av nya. Projektet är tyvärr försenat bland annat på grund av detta fel men även för de leveransproblem som vi haft. Fabriken som tillverkar betongelementen drabbades av maskinhaveri. Efter det blev det problem att leverera dessa till Sverige.

Hur arbetar ni för att hinna ikapp?

- Vi jobbar för fullt för att ta igen det som går! Planen är att p-huset ska stå klart till årsskiftet. Då har vi jobbat hårt på att ta igen de förseningar som uppstått.

Var kan personal parkera under tiden som p-huset byggs?

Patrik:

- Fram tills p-huset står färdigt finns flera parkeringar för personal. De tre huvudområdena för personalparkering är Gunnebogatan, p-huset vid huvudentrén (halva plan två och hela plan tre) samt Ågatan.

På plan två får personal inom kort även möjlighet att ställa sig på besöksparkeringarna från klockan 13.30. Vi kommer med mer information när det är okej att börja stå där!

Christer:

- Under tiden som det nya p-huset byggs blir fler parkeringsplatser möjliga att parkera på allteftersom vid Ågatan. Redan nu har vissa platser blivit tillgängliga.

Ibland är det svårt att hitta parkering nära sjukhuset, finns det några tips på var personalen ska leta?

Patrik:

- Just nu är det vid högtryck svårt att hitta platser för personal nära sjukhuset. Istället tipsar jag om att börja leta vid Gunnebogatan där mätningar visar på att det finns platser lediga. Vi prioriterar att besökare ska kunna parkera nära sjukhuset. Det är i enlighet med våra riktlinjer och vi hoppas på att även personal förstår det!

Tidigare har det gått att parkera i Tempelgatans p-hus men inte längre. Vad beror det på?

Patrik:

- Vi hyrde in Tempelgatans p-hus som ett alternativ under tiden som det nya p-huset byggs. När vi fick veta att p-huset blev försenat så försökte vi förlänga kontraktet men nya hyresgäster var redan på gång in. Vi har även letat efter andra platser i närheten av sjukhuset men dessa är uthyrda. Det är mycket på gång överallt i Mölndal.

Kollar ni på andra lösningar?

Patrik:

- Ja, vi kikar på andra lösningar. Vi gör beläggningsmätningar regelbundet på alla sjukhus. De visar på om det finns lediga platser och under vilka tider det är större tryck på parkeringarna. Mätningar ger oss info som går att använda för att planera framåt.

Var det något annat ni ville nämna?

- Tänk gärna på att om det går så lämna bilen hemma! På sjukhuset finns flera cykelställ om du vill cykla och det går även att åka kollektivt.

Publicerad:
Uppdaterad: