Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Intensivvård, tryckkammare och klinisk fysiologi

Gestaltning interiör - IVA

Lokaler att växa och utvecklas i skapas för intensivvård, tryckkammarverksamhet, klinisk fysiologi, smärtmottagning, kirurgmottagning samt medicinsk fysik och teknik i en tillbyggnad till befintliga Centralkliniken. Här kan högteknologiska verksamheter och spetskompetenser från hela Östra sjukhuset samlas.

Projektet omfattar nya lokaler samt omflyttning av verksamheter som idag ligger på plan 00 till 02 i Centralklinikens södra flygel. Det innebär 9 900 kvadratmeter nybyggda moderna lokaler och 5 600 kvadratmeter renoverade och ombyggda lokaler.

Integrering och samordning av personal, lokaler och teknisk utrustning
Intensivvårdsavdelningen får tio nya vårdplatser, där två är utformade för patienter med luftburen smitta. Nya vuxen-IVA blir den enda i Göteborg som kan ta emot patienter med luftburen smitta. Dessutom finns fyra vårdplatser för tillfrisknande intensivvårdspatienter och nyopererade patienter.

Tryckkammare

Tryckkammaren.

Den nya intensivvårdsavdelningen placeras på plan 01 i södra delen av befintlig byggnad. Verksamheten kommer då att ligga på ett gemensamt högteknologiskt plan. Här skapas ett nytt samarbete mellan intensivvård, tryckkammarverksamhet och operation. De patientgrupper som är i behov av den ena enheten är ofta i behov av ytterligare en eller två enheter. Att kunna placera dem på samma våning ses som mycket värdefullt ur ett patientperspektiv och ger också stora fördelar ur ett personalperspektiv.

Intensivvårdsrum med medicinsk apparatur och fönster.

Intensivvårdsrum.

Samma princip ger en naturlig placering av Klinisk fysik/Radiologi då också de har en samverkan. Placeringen på plan 00 ger en närhet till akutmottagningen på samma plan och kortare transport för patienten mellan akutmottagningen och Klinisk fysik/Radiologi.

Hållbart byggande

För att säkerställa framtida certifiering av ombyggnationen och nybyggnationen har projektet som ambition att uppfylla Miljöbyggnad nivå Silver.

Tidplan

Nuläge: planering uppstart kvartal 1 år 2025.
Färdigt: kvartal 2 år 2028.

Andriana Nikolaou

Fastighetsförvaltare

Kristoffer Lind

Projektledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-11-24 07:50