Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ringmatad värmeåtervinning

entré Sahlgrenska

Hösten 2022 kommer Fastighet, stöd och service tillsammans med entreprenören Västsvensk markservice gräva ner rör för värmeåtervinning på Sahlgrenskatomten. Projektet är en del i att nå regionens långsiktiga mål om halverad energianvändningen till 2030.

För att uppnå Västra Götalandsregionens miljömål driver Fastighet, stöd och service ett flertal olika energiprojekt. Ett av dessa är en ringmatad värmeåtervinning på Sahlgrenskatomten i Göteborg. Men det är också ett viktigt steg för att skapa ett mer effektivt energisystem på Sahlgrenskatomten.

När systemet är igång kommer vi bland annat kunna återvinna värme från byggnader med stora överskott till byggnader med underskott och därmed minska behovet av köpt värme och kyla.

Trafiken på Bruna stråket kan komma att påverkas. Särskild skyltning gäller.

Fakta

I nuläget beräknar projektet kunna återvinna cirka 2 200 MwH per år. Det motsvarar värme för 150–200 villor. På sikt är potentialen i projektet betydligt större.

Projektbudgeten är cirka 40 miljoner kronor.

Lotta Norlander

Fastighetsförvaltare

Martin Grann

Projektledare
Senast uppdaterad: 2023-12-01 13:43