Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Helikopterflygplats

En viktig del av akutsjuksjukvården är helikoptertransporter. Via helikopterplattorna transporteras patienter som behöver högspecialiserad vård. Det kan även handla om transporter av exempelvis organ och blod.

Säkerhet och buller

Regelverken som styr flygplatser är strikta vad gäller säkerheten. Eftersom helikoptrar medför buller så måste hänsyn även tas till ljudmiljön som skapas. En helikopterflygplats ska ha två in- och utflygningskorridorer som tar största möjliga hänsyn till flygsäkerhet och miljö. Beroende på exempelvis vädret kan piloter ibland behöva frångå normala in- och utflygningsrutiner.

Vi har en dialog om helikopterflygplatserna med kommunernas miljöförvaltningar.

Information om flyghinder och annan störande verksamhet

Fakta

  • Helikopterflygplatserna används av ambulans- och räddningshelikoptrar.
  • Flygplatserna är öppna dygnet runt alla dagar.
  • Västra Götalandsregionens ambulanshelikopter är av typen Leonardo AW 169.
  • Helikoptern är placerad på Säve flygplats, sorterar under Kungälvs sjukhus och flygs av Babcock Scandinavian AirAmbulance.
  • Den medicinska personalen i helikoptern kommer från Västra Götalandsregionen.
  • Helikopterflygplatserna tillhör respektive sjukhus och förvaltas av oss på Västfastigheter.

Rapportering av avvikelse på helikopterflygplats

Rapportering görs för att förebygga olyckor och för att säkerställa att rutiner fungerar, inte för att fastställa skuld eller ansvarsfrågor. Även personer utanför flygplatsorganisationen kan meddela fel och synpunkter här.

Rapportering av avvikelse på helikopterflygplats

Anmälan om flyghinder

Ett flyghinder kan vara alltifrån en byggkran till en drönare. Efter anmälan om ett hinder till flygplatsen, via formläret nedan, kan flygplatsen ge tillstånd till ett tillfälligt flyghinder. Anmälan ska ske åtta dagar före den tänkta händelsen. Flygplatsen kan då komma att utfärda ett "NOTAM".

Anmälan om flyghinder och annan störande verksamhet på helikopterflygplats

Bodil Lindahl

Flygplatschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2020-10-14 15:05