Helikopterflygplatser

Helikopterflygplatserna i Västra Götalandsregionen tillhör respektive sjukhus och förvaltas av oss på Västfastigheter. Här hittar du information kring anmälan om flyghinder, avvikelserapportering, heliport dataplates och kontaktuppgifter.
Anmälan om flyghinder och annan störande verksamhet på helikopterflygplats
Ett flyghinder kan vara alltifrån en byggkran till en drönare och ska anmälas till flygplatsen senast 8 dagar före den tänkta händelsen. Efter anmälan kan flygplatsen ge tillstånd till ett tillfälligt flyghinder och utfärda ett "A notice to airmen" (NOTAM).
Information och anmälan om flyghinder och annan störande verksamhet
Rapportering av avvikelse på helikopterflygplats
Rapportering görs för att förebygga olyckor och för att säkerställa att rutiner fungerar, inte för att fastställa skuld eller ansvarsfrågor. Även personer utanför flygplatsorganisationen kan meddela fel och synpunkter.
Rapportera avvikelse på helikopterflygplats
Säkerhet och buller
Regelverken som styr flygplatser är strikta vad gäller säkerheten. Eftersom helikoptrar medför buller så måste hänsyn även tas till ljudmiljön som skapas. En helikopterflygplats ska ha två in- och utflygningskorridorer som tar största möjliga hänsyn till flygsäkerhet och miljö. Beroende på exempelvis vädret kan piloter ibland behöva frångå normala in- och utflygningsrutiner.
Vi har en dialog om helikopterflygplatserna med kommunernas miljöförvaltningar.
Bodil Lindahl
Fakta
- Helikopterflygplatserna används av ambulans- och räddningshelikoptrar.
- Flygplatserna är öppna dygnet runt alla dagar.
- Västra Götalandsregionens ambulanshelikopter är av typen Leonardo AW 169.
- Helikoptern är placerad på Säve flygplats, sorterar under Kungälvs sjukhus och flygs av Babcock Scandinavian AirAmbulance.
- Den medicinska personalen i helikoptern kommer från Västra Götalandsregionen.
- Helikopterflygplatserna tillhör respektive sjukhus och förvaltas av oss på Västfastigheter.