Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Helikopterflygplatser

En ambulanshelikopter som står still på gräs.

Helikopterflygplatserna i Västra Götalandsregionen tillhör respektive sjukhus och förvaltas av oss på Västfastigheter. Här hittar du information kring anmälan om flyghinder, avvikelserapportering, heliport dataplates och kontaktuppgifter.

Anmälan om flyghinder och annan störande verksamhet på helikopterflygplats

Ett flyghinder kan vara alltifrån en byggkran till en drönare och ska anmälas till flygplatsen senast 8 dagar före den tänkta händelsen. Efter anmälan kan flygplatsen ge tillstånd till ett tillfälligt flyghinder och utfärda ett "A notice to airmen" (NOTAM).

Information och anmälan om flyghinder och annan störande verksamhet

Rapportering av avvikelse på helikopterflygplats

Rapportering görs för att förebygga olyckor och för att säkerställa att rutiner fungerar, inte för att fastställa skuld eller ansvarsfrågor. Även personer utanför flygplatsorganisationen kan meddela fel och synpunkter.

Rapportera avvikelse på helikopterflygplats

Säkerhet och buller

Regelverken som styr flygplatser är strikta vad gäller säkerheten. Eftersom helikoptrar medför buller så måste hänsyn även tas till ljudmiljön som skapas. En helikopterflygplats ska ha två in- och utflygningskorridorer som tar största möjliga hänsyn till flygsäkerhet och miljö. Beroende på exempelvis vädret kan piloter ibland behöva frångå normala in- och utflygningsrutiner.

Vi har en dialog om helikopterflygplatserna med kommunernas miljöförvaltningar.

Bodil Lindahl

Flygplatschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Fakta

  • Helikopterflygplatserna används av ambulans- och räddningshelikoptrar.
  • Flygplatserna är öppna dygnet runt alla dagar.
  • Västra Götalandsregionens ambulanshelikopter är av typen Leonardo AW 169.
  • Helikoptern är placerad på Säve flygplats, sorterar under Kungälvs sjukhus och flygs av Babcock Scandinavian AirAmbulance.
  • Den medicinska personalen i helikoptern kommer från Västra Götalandsregionen.
  • Helikopterflygplatserna tillhör respektive sjukhus och förvaltas av oss på Västfastigheter.
Senast uppdaterad: 2022-10-26 09:52