1, 2, 3 gräv! Dags för första spadtag på Botaniska

Uppdaterad:
Publicerad:
gestaltningsbild nya växthus och besökscentrum på Botaniska trädgården

I veckan var det dags för första spadtag för nya växthus och besökscentrum i Botaniska trädgården. Stefan Danielsson, Helen Persgren och Håkan Andersson höll i både tal och spadar.

Nu har det första spadtaget tagits inför bygget av nya växthus och besökscentrum på Botaniska trädgården. Växthusen och besökscentrumet beräknas vara klart för invigning år 2029. Håkan Andersson, ordförande i styrelsen för fastighet, stöd och service var först upp på trappan som också fungerade som scen: 

– Botaniska trädgården betyder så mycket för så många, särskilt under dessa tuffa tider då många kämpar på med ekonomin. Det är underbart att vi kan ha en sådan fantastisk verksamhet och göra den tillgänglig för alla på ett jämlikt sätt. 

Helen Persgren från styrelsen för Botaniska trädgården, har varit delaktig i planeringen sedan länge. Hon tyckte det kändes speciellt att få vara med och sätta spaden i jorden eftersom det varit en sådan lång resa att ta oss hit. Hon tryckte även på hur viktigt projektet är för att förbättra medarbetarnas arbetsmiljö, för att kunna fortsätta vårda och ta hand om de unika växtsamlingarna. 

Den biologiska mångfalden och klimatkrisen stod i fokus under dagen. Affärsområdeschef Stefan Danielsson från Bygg på PEAB nämnde i sitt tal att återbruk är en viktig fråga i projektet. Han berättade att ekobetong kommer att väljas för att reducera det miljöfarliga cementet med 30 procent. 

– Förutom att använda återbrukat material, kommer även det som rivs att i första hand gå till återbruk eller säljas vidare, för att minska avfallen och klimatavtrycken, berättade Frida Lindvall som förutom att vara projektägare också var spadtagets moderator.