Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyheter

Nyheter

 • Campus Dalsland – ett gemensamt projekt för samhällsbyggande
  I mitten av juni var Roger Olausson i Stockholm för att berätta om hur Västra Götalandsregionen samverkar med olika parter för att etablera den nya fysiska miljön för Campus Dalsland.
 • Brandlarmsprov på Södra Älvsborgs Sjukhus Borås vecka 34
  Under vecka 34 kommer alla brandlarmscentraler inom sjukhusområdet att provas. Vi vill förvarna för störningar som ringande klockor, stängda branddörrar, blinkande lampor med mera. Proven är nödvändiga för allas säkerhet. Proven är också ett sätt att minska störningar från oönskade larm.
 • Brandlarmsprov på Södra Älvsborgs sjukhus Skene den 17 augusti
  Onsdagen den 17 augusti klockan 10:00-12:00 kommer Västfastigheter att utföra ett brandlarmsprov på Södra Älvsborgs sjukhus i Skene. Vid provningen ringer/ljuder vissa larmdon och vissa dörrar stängs automatiskt.
 • Prestigefullt arkitekturpris till Drottning Silvias barnsjukhus
  Drottning Silvias barnsjukhus är utsett till vinnare i European Healthcare Design Awards i kategorin Interior Design and the Arts. Utmärkelsen är ett bevis på att barnsjukhuset inspirerar och bidrar globalt till utvecklingen av innovativa och kreativa vårdmiljöer.
 • Halvtid – men ingen vila – för arbetet med spårvagnsdepå Ringön
  Arbetet med spårvagnsdepå Ringön går framåt och nu har arbetet kommit halvvägs. Nu väntar ett och ett halvt år av arbete innan det är dags för de första spårvagnarna att rulla in i februari 2024.
 • Glada och stolta miner när ny vårdbyggnad psykiatri invigdes i Skövde
  I juni var det officiell invigning av ny vårdbyggnad psykiatri på Skas i Skövde. Tillsammans med verksamheten har Västfastigheter skapat en byggnad som är byggd med största hänsyn för såväl patienter som personal. In i minsta detalj finns en tanke kopplad till trivsel, trygghet och säkerhet. Allt utformat med en naturlig och tidlös estetik.
 • Stolthet i luften när ny vårdbyggnad psykiatri invigdes i Skövde
  I juni var det officiell invigning av ny vårdbyggnad psykiatri på Skas i Skövde. Tillsammans med verksamheten har Västfastigheter skapat en byggnad som är byggd med största hänsyn för såväl patienter som personal. In i minsta detalj finns en tanke kopplad till trivsel, trygghet och säkerhet. Allt utformat med en naturlig och tidlös estetik.
 • Reservkraftsprov vid SÄS Borås genomförs tisdagen den 14 juni
  Tisdagen den 14 juni mellan klockan 06:10 till 11:30 kommer Västfastigheter vid SÄS Borås att prova reservkraftssystemen för elförsörjningen. Syftet är att säkerställa el-funktionerna.
 • Brandlarmsprov på Södra Älvsborgs Sjukhus Borås vecka 22
  Under vecka 22 kommer alla brandlarmscentraler inom sjukhusområdet att provas. Vi vill förvarna för störningar som ringande klockor, stängda branddörrar, blinkande lampor med mera. Proven är nödvändiga för allas säkerhet. Proven är också ett sätt att minska störningar från oönskade larm.
 • Sanktioner mot Ryssland påverkar offentlig upphandling
  I april fattade EU beslut om ett femte sanktionspaket med anledning av Rysslands krig mot Ukraina. I det ingår åtgärder som påverkar offentlig upphandling – och därmed kan påverka de avtal som Västfastigheter arbetar med. Avtalspartners informerades under vecka 17.
 • Provning av ventilation vid SÄS Borås genomförs onsdagen 25 maj
  Onsdagen den 25 maj mellan klockan 6.00 och 6.30 genomförs en provning av ventilationen vid SÄS Borås.
 • Vandring för ökad trygghet på NÄL
  När vårljuset kommer är det svårt att minnas hur mörkt och murrigt det kan vara en kulen novemberkväll. För att förbättra tryggheten kring våra fastigheter arbetar Västfastigheter därför med trygghetsvandringar. I mars var det dags för NÄL i Trollhättan.
 • Neo på NÄL vann till Årets Bygge 2022, kategori renovering
  ”Samarbetsviljan har lett fram till nya lokaler där de allra minsta och sköraste kan få vård.” Så motiverade juryn varför renoveringen av neonatal på Näl utsågs till vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin renovering! Priset delas ut av tidningen Byggindustrin.
 • Vandring för ökad trygghet på Mölndals sjukhus
  En kväll i mars arrangerade Västfastigheter en trygghetsvandring på Mölndals sjukhus. På det hela taget upplevdes miljön som trygg, med fina vägar och väl underhållna miljöer. – Vi upplevde att belysningen var relativt bra, men det är ändå där som vi ser att man kan behöva genomföra åtgärder, säger Jesper Kropp Axelsson, planeringsledare på Västfastigheter och ansvarig för trygghetsvandringen.
 • Halveringsmålet för energianvändning är nått på SÄS
  Som första akutsjukhus i Västra Götalandsregionen har Södra Älvsborgs sjukhus i Borås nått en utmanande gräns för energiförbrukning. För 2021 landade de under 137 kilowattimmar per kvadratmeter – det innebär att de har nått halveringsmålet för energianvändning.
 • Halveringsmålet för energianvändning är nått på SÄS
  Som första akutsjukhus i Västra Götalandsregionen har Södra Älvsborgs sjukhus i Borås nått en utmanande gräns för energiförbrukning. För 2021 landade de under 137 kilowattimmar per kvadratmeter – det innebär att de har nått halveringsmålet för energianvändning.
 • En procent avsätts till konstnärlig gestaltning
  I februari fattade regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen beslut om att anta principen att 1 procent av investeringsbeloppet i samband med regionala nybyggnadsprojekt avsätts till konstnärlig gestaltning.
 • Neo på NÄL nominerat till Årets Bygge, Renovering
  I februari tillkännagavs de nominerade till Årets Bygge. Västfastigheters ombyggnation av neonatalavdelningen på Näl är nominerade i kategorin Renovering. Vinnaren presenteras senare i vår.
 • 1 april återinförs en avgift för personalparkeringstillstånd
  Från och med 1 april 2022 återinförs en avgift för personalparkeringstillstånd vid Västra Götalandsregionens egenägda sjukhusfastigheter.
 • Två konstuppdrag till Göteborgs botaniska trädgård
  Konstenheten bjuder in konstnärer att anmäla intresse via anbudsansökan till två konstuppdrag till nya växthus och besökscentrum i Göteborgs botaniska trädgård.
 • Korrigering av uppgifter i samband med brandincident på Östra sjukhuset
  Natten till måndag 31 januari uppstod en mindre glödbrand där en spisplatta hettat upp/antänt brännbart material i köket på en avdelning på Östra sjukhuset. Personalen på sjukhuset hanterade händelsen på ett mycket bra sätt och släckte i enlighet med utbildning och rutiner.
 • Problem med hiss i Parkeringshus Dubbeldäckaren - Sahlgrenska sjukhuset
  Problem med bromsarna på hissen i Parkeringshus Dubbeldäckaren.
 • Konstuppdrag till Spårvagnsdepå Ringön
  Konstenheten bjuder in konstnärer att anmäla intresse till två konstuppdrag till Spårvagnsdepå Ringön i Göteborg. Spårvagnstrafiken sätter ett tydligt visuellt avtryck i Göteborg och konstnärlig gestaltning kan bidra till det framtida blickfånget i området. Den nya spårvagnsdepån planeras färdigställas årsskiftet 2023/2024.
 • Lisa ansvarar för driften på Uddevalla sjukhus
  Lisa Alexandersson jobbar som driftchef inom driftområde Nordost. Tillsammans med 13 medarbetare är hon ytterst ansvarig för driften på Uddevalla sjukhus och Dalslands sjukhus i Bäckefors.
 • Begränsad tillgänglighet i Botaniska trädgården 27 december
  Den 27 december pågår tunga arbeten i Botaniska trädgården som en del i arbetet med att bygga nya växthus och besökscentrum. Under dagen kommer delar av parken stängas av på grund av en tung transport.
 • Begränsad tillgänglighet i Botaniska trädgården 27 december
  Den 27 december pågår tunga arbeten i Botaniska trädgården som en del i arbetet med att bygga nya växthus och besökscentrum. Under dagen kommer delar av parken stängas av på grund av en tung transport.
 • Vinterväghållning på sjukhusområdet
  Nu är vintern här med snö och halka. Västfastigheter ansvarar för halkbekämpning och snöröjning på alla sjukhusområden i hela regionen. Vårt fokus ligger på säkerhet och framkomlighet och vi följer en prioriteringsordning där vi alltid börjar med ytor med störst behov.
 • Personalparkeringen vid plan 5 i Per Dubbsgaraget Sahlgrenska sjukhuset upphör vid årsskiftet
  Göteborg Stads parkeringsbolag har beslutat att möjligheten för Västra Götalandsregionen att nyttja plan 5 som personalparkering Per Dubbsgaraget kommer att upphöra från och med den 1 januari 2022.
 • Information kring fri personalparkering VGR gällande Angereds Närsjukhus
  Regionstyrelsen beslutade den 14 december kring fortsatt kostnadsfri personalparkering vid sjukhusen inom Västra Götalandsregionen fram till 31 mars 2022.
 • Fri personalparkering för sjukhuspersonal i VGR
  Personal vid sjukhusen inom Västra Götalandsregionen får fortsatt kostnadsfri personalparkering fram till den 31 mars 2022.
 • Ny detaljplan – ett viktigt steg för Sahlgrenska Life
  Kommunfullmäktige i Göteborgs Stad har antagit ny detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan. Beslutet är ett viktigt steg för att förverkliga Sahlgrenska Life – en av Sveriges största satsningar på life science.
 • Västfastigheter bygger värmeåtervinningssystem på Mölndals sjukhus
  Fastighetsnämnden har beslutat om ett nytt värmeåtervinningssystem till Mölndals sjukhus. Genom att säkerställa en fortsatt god försörjning av kyla och värme, bidrar det nya systemet till att uppnå Västra Götalandsregionens långsiktiga energimål.
 • Information gällande laddplatser
  Västfastigheter vill göra alla användare av laddplatser uppmärksamma på:
 • SKÖVDE: Förändring rörande personalparkering Skövde fr.o.m. 6/12
  Viktig information till personal i Skövde, angående parkeringsplatser på grusplanen utanför Paviljongen och nya tandvårds- och mottagningshuset (TM-huset). Från och med 6 december krävs ett särskilt tillstånd för att parkera där.
 • Ändrade förutsättningar kring personalparkering vid Angereds Närsjukhus
  Från den 1 januari 2022 har Sjukhusen i väster beslutat att upphöra med den behovsprövning som utförts inför möjligheten att nyttja garaget vid Angereds Närsjukhus.
 • Omstrukturering avseende personalparkering Östra Sjukhuset
  Västfastigheter har omstrukturerat ett antal platser på parkering P1 i ett led att öka tillgängligheten avseende personalparkeringsplatser vid Östra sjukhuset.
 • Lekfullt möte med konst på Drottning Silvias barnsjukhus
  Planeringen har pågått i nästan tio år, men nu är allt klart. Västfastigheters konstprojektledare Eleonora Fors Szuba känner sig glad över att den konst som är placerad i den nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg lever upp till de önskemål som funnits med under hela arbetet.
 • Lekfull och fantasieggande konst på Drottning Silvias barnsjukhus
  Planeringen har pågått i nästan tio år, men nu är allt klart. Västfastigheters konstprojektledare Eleonora Fors Szuba känner sig glad över att den konst som är placerad i den nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus lever upp till de önskemål som funnits med under hela arbetet.
 • Vandring för ökad trygghet på Säs i Borås
  En kväll i slutet av september arrangerade Västfastigheter en trygghetsvandring på SäS i Borås. Trots att skymningen inte riktigt infunnit sig var deltagarna överens om att det finns behov av att se över belysningen i området. – Det är intressant att se hur en plats förändras när det blir mörkt, säger Jesper Kropp Axelsson, Planeringsledare på Västfastigheter och ansvarig för trygghetsvandringen.
 • Full fart i entrén på Skaraborgs sjukhus
  Arbetet med ombyggnationen av mottagningar och huvudentré är i full gång på Skaraborgs Sjukhus i Skövde. Personal, patienter och besökare möts nu av en tillfällig entré.
 • Full fart i entrén på Skaraborgs sjukhus
  Arbetet med ombyggnationen av mottagningar och huvudentré är i full gång på Skaraborgs Sjukhus i Skövde. Personal, patienter och besökare möts nu av en tillfällig entré.
 • Utbyte av dåliga portar i Parkeringshus, Sahlgrenska sjukhuset
  Göteborgs stads parkering har för avsikt att byta ut dåliga portar i parkeringshusen på Sahlgrenska sjukhuset, med start nästa vecka. Personalen kan fortsatt parkera i parkeringshusen under dagarna, men vänligen ta det försiktigt och kör långsamt förbi arbetet. Arbete utförs enligt schema nedan:
 • Konstuppdrag i Stadspark Östra sjukhuset Göteborg
  Konstenheten bjuder in konstnärer att anmäla intresse till ett konstuppdrag i utemiljön vid Östra sjukhuset i Göteborg. Stadsparken genomgår förändringar i och med en nybyggnation av en kulvert som förändrar parkens topografi. Den nya kulverten och parken planeras färdigställas under andra kvartalet 2023.
 • Färdiginstallerad konst på Kungälvs sjukhus
  Sommaren 2021 kom de sista konstverken på plats vid den nya vårdbyggnaden på Kungälv sjukhus. Totalt har fem konstnärer haft konstuppdrag på sjukhuset och skapat konstverk specifikt utifrån vårdbyggnaden och den verksamhet som bedrivs där.
 • Linjemålning vid NÄL parkeringen
  Linjemålning vid NÄL parkeringen närmast akuten kommer att ske på tisdag den 31 augusti. Ytan kommer delvis att spärras av och personalparkering på ytan är inte tillåten mellan måndag 30 augusti till onsdag morgon 1 september. Vänligen respektera uppsatta avspärrningar.
 • Nya hållplats Nordstan står klar
  Den 16 augusti står hållplats Nordstan klar och öppnar upp för trafik. Med ett helt nytt designkoncept ska resenärer lätt kunna hitta rätt på hållplatsen samtidigt som rejäla väderskydd och mycket belysning gör bytet bekvämt och tryggt.
 • Uppstart för tre konstnärer i Förlossning och Neonatal Östra sjukhuset
  Under våren 2021 har tre konstnärer påbörjat konstuppdrag till det nya höghuset för Förlossning och Neonatal på Östra sjukhuset i Göteborg. De tre konstnärerna är redan i gång med planering och detaljprojektering av konstuppdragen, som kommer installeras när byggnaden står klar om några år. Samtliga bilder kommer från konstnärernas inskickade skissförslag, som ska utvecklas till platsspecifika konstverk under de kommande åren.
 • Fina ord om Psykiatrins kvarter i internationell tävling
  Utformningen av Psykiatrins kvarter vid Södra Älvsborgs sjukhus blev lovordat (highly commended) vid European Healthcare Design Awards 2021. Det hälsofrämjande sjukhuset som är ritat av White Arkitekter, utmärker sig för sin patienttillvända design i kategorin Mental Health Design.
 • Skador på bilar vid våra personalparkeringar
  Under senaste tiden har det hänt väldigt många skador på personalens bilar vid våra personalparkeringar och i synnerhet i våra parkeringshus, skador som är gjorda av andra bilar. Vi skulle därför vilja uppmana all personal som parkerar på våra parkeringar, kör försiktigt och var rädda om varandras bilar. Västfastigheter
 • Miljöbyggnad Silver för projekt på Skaraborgs sjukhus
  Västfastigheter har två stora nybyggnadsprojekt på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Båda är nu certifierade enligt miljöbyggnad Silver. – Vi på Västfastigheter har en hög miljöambition och vill göra mer än att bara följa lagkraven, att arbeta med certifieringar är en del av det arbetet, säger Sofie Johansson Västfastigheters miljösamordnare för skaraborgsområdet.
 • Tiotusentals åtgärdade hinder i regionens lokaler
  Västfastigheter har slutredovisat projektet Enkelt avhjälpta hinder (EAH). Ett projekt beslutat av Regionstyrelsen med syfte att tillgängliggöra regionens lokaler för personer med funktionsnedsättning. Sedan starten 2016 har tiotusentals hinder åtgärdats som till exempel höga trösklar, tunga dörrar och dålig belysning.
 • Tiotusentals åtgärdade hinder i regionens lokaler
  Västfastigheter har slutredovisat projektet Enkelt avhjälpta hinder (EAH). Ett projekt beslutat av Regionstyrelsen med syfte att tillgängliggöra regionens lokaler för personer med funktionsnedsättning. Sedan starten 2016 har tiotusentals hinder åtgärdats som till exempel höga trösklar, tunga dörrar och dålig belysning.
 • Nya besöksadresser på Mölndals sjukhus
  Den 14 juni införs gatuadresser på Mölndals sjukhus. Alla enheter på Mölndals sjukhus får då ny besöksadress. Förändringen innebär att gatuadresser och interiöra målpunkter ersätter de nuvarande husbeteckningarna.
 • Vi bygger om för framtiden i Botaniska trädgården
  Den 25 maj kom ett efterlängtat besked från byggnadsnämnden – Västra Götalandsregionen har fått bygglov för satsningen på nya växthus och besökscentrum i Botaniska trädgården i Göteborg. – Det är verkligen på tiden att verksamheten får ändamålsenliga lokaler så att de kan fortsätta utveckla och hålla trädgården i toppklass, säger Susanna Cassberg, fastighetsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.
 • Vi bygger om för framtiden i Botaniska trädgården
  Den 25 maj kom ett efterlängtat besked från byggnadsnämnden – Västra Götalandsregionen har fått bygglov för satsningen på nya växthus och besökscentrum i Botaniska trädgården i Göteborg. – Det är verkligen på tiden att verksamheten får ändamålsenliga lokaler så att de kan fortsätta utveckla och hålla trädgården i toppklass, säger Susanna Cassberg, fastighetsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.
 • Brandlarmsprov på Alingsås lasarett den 25 maj
  Tisdagen den 25 maj klockan 07:00-12:00 kommer Västfastigheter att utföra ett brandlarmsprov på Alingsås lasarett. Vid provningen ringer/ljuder vissa larmdon och vissa dörrar stängs automatiskt.
 • Parkeringsinformation - Flytt av M2:s verksamhetsplatser Lidköpings sjukhus
  M2:s verksamhetsplatser för leasade regionfordon har flyttats.
 • Skaraborgs Sjukhus i Skövde får geoenergianläggning
  Efter ett beslut i Fastighetsnämnden har Västfastigheter fått i uppdrag att genomföra en energiinvestering på Skaraborgs Sjukhus i Skövde. Genom att installera en geoenergianläggning som förnyelsebar energikälla kommer sjukhusets behov av köpt energi minska avsevärt.
 • Positiva trender i årets miljöredovisning
  Som Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning har Västfastigheter ett stort ansvar att ligga i framkant realisera målsättningarna inom miljö- och klimatområdet. I årets miljöredovisning kan vi bland annat konstatera att vi når våra mål om energianvändning, kemikaliehantering och val av miljöbättre byggvaror i våra byggprojekt.
 • Tillfällig trafikpåverkan kring NÄL i Trollhättan
  Under helgen den 24–25 april kommer trafiken inom NÄL i Trollhättan, påverkas av de pågående byggprojekten. Den ordinarie vägen mot förlossning, akutmottagning vuxenpsykiatri samt infektion, stängs av. Trafiken leds om förbi huvudentrén medan Västfastigheter och deras entreprenör monterar nya operationsmoduler. Orangea vägvisning gäller. Arbetet avslutas senast måndag den 26 april klockan 06.00.
 • Konstuppdrag till Axevalla Hästcentrum
  Konstenheten bjuder in konstnärer att anmäla intresse till två konstuppdrag för den nya naturbruksskolan Axevalla Hästcentrum. Skolbyggnaden, med tillhörande hagar och stallar, ska stå färdig under andra kvartalet 2023.
 • Ny metod stöttar i arbetet med att bygga lagom stora lokaler
  Ett av Västfastigheters uppdrag handlar om att säkerställa lokalförsörjningen för Västra Götalandsregionen. Det handlar både om att använda ytorna effektivt och säkerställa tillgången till bra lokaler för framtiden.
 • Ny metod stöttar i arbetet med att bygga lagom stora lokaler
  Ett av Västfastigheters uppdrag handlar om att säkerställa lokalförsörjningen för Västra Götalandsregionen. Det handlar både om att använda ytorna effektivt och säkerställa tillgången till bra lokaler för framtiden. – För att kunna göra det måste vi ha bra verktyg för att förstå hur lokalerna används, säger Roger Olausson, fastighetschef område Väst.
 • HDK-Valand satsar på kurs om konst och hälsa
  Nu har ansökan öppnat till en kurs inriktad på konst i vårdmiljöer på HDK-Valand i Göteborg. Kursen riktar sig till konstnärer och till personer som arbetar inom hälso- och sjukvården. Konstenheten på Västfastigheter är en av de aktörer som bjudits in som föreläsare.
 • HDK-Valand satsar på kurs om konst och hälsa
  Nu har ansökan öppnat till en kurs inriktad på konst i vårdmiljöer på HDK-Valand i Göteborg. Kursen riktar sig till konstnärer och till personer som arbetar inom hälso- och sjukvården. Konstenheten på Västfastigheter är en av de aktörer som bjudits in som föreläsare.
 • Renovering och modernisering i full gång på NÄL i Trollhättan
  Västfastigheter har ett flertal fastighetsutvecklingsprojekt igång på NÄL, Norra Älvsborgs Länssjukhus, i Trollhättan. Neonatal byggs ut, operationslokalerna moderniseras och byggs om och taket renoveras.
 • Renovering och modernisering i full gång på NÄL i Trollhättan
  Västfastigheter har ett flertal fastighetsutvecklingsprojekt igång på NÄL, Norra Älvsborgs Länssjukhus, i Trollhättan. Neonatal byggs ut, operationslokalerna moderniseras och byggs om och taket renoveras.
 • Slutredovisning av projekt för ökad tillgänglighet i regionens lokaler
  Nu slutrapporterar Västfastigheter projektet Enkelt avhjälpta hinder (EAH). Projektet är beslutat av Regionstyrelsen med syfte att tillgängliggöra regionens lokaler för personer med funktionsnedsättning. Sedan starten 2016 har tiotusentals hinder åtgärdats som till exempel höga trösklar, tunga dörrar och dålig belysning.
 • Fokus på flexibilitet i ny mottagningsbyggnad på Östra sjukhuset i Göteborg
  Redan hösten 2022 kommer Östra sjukhusets nya Mottagningsbyggnad att stå klar. Fastigheten byggs för att kunna anpassas efter olika typer av verksamheter och kommer att ge goda förutsättningar inför kommande om- och nybyggnationer på området.
 • Spårvagnsdepå Ringön – nu bygger vi etapp 2
  Västfastigheter fortsätter nu arbetet med att bygga spårvagnsdepå Ringön. I januari 2021 startar etapp 2 i projektet. Nu byggs en drifthall och en verkstadsbyggnad samt en spåranläggning med omkring 600 meter spår. Arbetet är en del i Västra Götalandsregionens satsning på en förbättrad kollektivtrafik.
 • Spårvagnsdepå Ringön – för stabilare kollektivtrafik på Hisingen
  Västfastigheter fortsätter nu arbetet med att bygga spårvagnsdepå Ringön. I januari 2021 startar etapp 2 i projektet. Nu byggs en drifthall och en verkstadsbyggnad samt en spåranläggning med omkring 600 meter spår. Arbetet är en del i Västra Götalandsregionens satsning på en förbättrad kollektivtrafik.
 • Västfastigheter får klartecken för investeringar vid Axevalla Hästcentrum
  Regionfullmäktige har fattat beslut om att ställa sig bakom investeringen i nya lokaler vid Axevalla Hästcentrum. Beslutet innebär att Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning Västfastigheter nu får klartecken att köpa mark vid travbanan Axvall utanför Skara, för att på uppdrag av naturbruksförvaltningen bygga nya skolbyggnader.
 • Västfastigheter får klartecken för investeringar vid Axevalla Hästcentrum
  Regionfullmäktige har fattat beslut om att ställa sig bakom investeringen i nya lokaler vid Axevalla Hästcentrum. Beslutet innebär att Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning Västfastigheter nu får klartecken att köpa mark vid travbanan Axvall utanför Skara, för att på uppdrag av naturbruksförvaltningen bygga nya skolbyggnader.
 • Klart med genomförandebeslut för resecentrum vid Västlänkens stationer
  26 januari fattade regionstyrelsen beslut om att ställa sig bakom investeringen att bygga nya resecentrum i direkt anslutning till Västlänkens stationer Haga och Korsvägen.
 • Regionstyrelsen ger klartecken för investeringar på Axevalla Hästcentrum
  26 januari fattade regionstyrelsen beslut om att ställa sig bakom investeringen i nya lokaler vid Axevalla Hästcentrum.
 • Bild- och mönsteruppdrag
  Konstenheten annonserar nu ett bild- och mönsteruppdrag för att bidra till att skapa konstnärligt kvalitativa miljöer.
 • Vara folkhögskola fick effektivare lokaler
  Västfastigheter förvaltar flera av Västra Götalandsregionens folkhögskolor och naturbruksskolor. På Vara folkhögskola har vi genomfört en tillbyggnad med syfte att förbättra för verksamheten både vad gäller arbetsmiljö och energieffektivitet. Byggnaden invigdes i december 2020.
 • SU och Västfastigheter informerar kring framskjutet införande av jourinställelsetillstånd för SU:s jourverksamhet
  Vid extrainkallat möte under fredagen den 15 januari har områdescheferna på SU i samråd med Västfastigheter beslutat att tillfälligt skjuta på införandet av jourinställelsetillstånd för jourverksamheten vid SU:s sjukhustomter. Ett nytt jourinställelsesystem är dock nödvändigt för att kunna säkerställa jourpersonalens närhet till arbetsplatsen vid jourinställelse och genom detta öka patientsäkerheten inom SU:s verksamhetsområde. Planerat datum för införande den 1 februari skjuts fram då verksamheten är tungt belastad under andra vågen av pandemin och vi ser att såväl införande som utvärdering av det nya tillståndet behöver utföras i ett kommande normaliserat läge inom verksamheten. Områdescheferna kommer vidare att utreda förutsättningarna för verksamheternas jourinställelsebehov med fokus på patientsäkerhet vid kommande implementering av det nya systemet. I och med ovan beslutas att införandet av jourinställelsetillstånd för SU:s jourverksamhet kommer införas före semesterperioden 2021. Vidare beslut kring tidsplan samt former för införande kommer att kommuniceras efter avstämningsmöte under mitten av mars 2021.
 • Strömstads kommun övertar sjukhusfastigheten Pilen 5
  Västfastigheter har via försäljning överlåtit fastigheten Pilen 5 - tidigare Strömstads sjukhus – till Strömstads kommun. De verksamheter som idag är hyresgäster kommer fortsatt vara hyresgäster hos den nye ägaren.
 • Ett stort steg framåt för Sahlgrenska Life
  Regionstyrelsen fattade den 15 december ett enigt beslut om att anta konceptet Sahlgrenska Life. Beslutet är en viktig milstolpe i det fortsatta arbetet för att förverkliga en av Sveriges största satsningar på life science.
 • Patienten i fokus under renovering av Alingsås lasarett
  Det har gått fem år sedan spaden sattes i marken för en om- och tillbyggnation av Alingsås lasarett. Och även om verksamheten hade en smyginvigning redan för ett år sedan är det först nu som Västfastigheter bedömer arbetet som färdigställt.
 • Klart för inflyttning i nybyggd del av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg
  Nu är det snart dags för inflyttning. Den 33 000 kvadratmeter stora tillbyggnaden av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg är klar. Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västfastigheter har under drygt tio år arbetat tillsammans med målet att skapa ett av Europas modernaste barnsjukhus.
 • Nya byggnader för somatisk vård färdigställda för Kungälvs sjukhus
  I september genomfördes slutbesiktning och entreprenaden godkändes för de nya vårdbyggnaderna för somatisk vård på Kungälvs sjukhus. Det är den andra delen av ett omfattande bygg- och utvecklingsprojekt som Västfastigheter uppfört i Kungälv. Totalt omfattar de nya vårdbyggnaderna ca 33 000 kvm och erbjuder 280 nya vårdplatser. Nu lämnas byggnaden över till verksamheten.
 • Ökad kapacitet på endoskopiavdelningen på Näl i Trollhättan efter ombyggnation
  Sommaren 2020 var Västfastigheters om- och tillbyggnation av Endoskopiavdelningen på Näl i Trollhättan klar och nu är det äntligen dags för invigning. Att bygga om mitt inne på ett sjukhus har sina särskilda utmaningar. Speciellt om lokalerna som ska byggas om också måste kunna användas.
 • Stora ljusinsläpp och interiör av trä ger harmoni på Psykiatrins kvarter i Borås
  I början av oktober godkändes slutbesiktningen av Psykiatrins kvarter på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Nu är det dags att lämna över den stjärnformade byggnaden mitt inne på sjukhusområdet till verksamheten.
 • På rätt spår som fastighetsförvaltare
  Darko Popovic förvaltar cirka 140 000 kvadratmeter av Västfastigheters lokaler. Och inte vilka lokaler som helst utan spårvagnsdepåerna i Göteborg. Ett utmanande jobb för den som gillar infrastruktur, samarbete och tekniska utmaningar.
 • Invigning av nya neonatal på NÄL
  15 oktober invigdes de nybyggda lokalerna för NU-sjukvårdens neonatalvård på NÄL i Trollhättan. I lokalerna kommer det bedrivas avancerad intensivvård av prematura och sjuka barn. På NÄL vårdas barn födda från vecka 27. Läs mer om invigningen på NU-sjukvården webbplats
 • Ökad driftsäkerhet med ny försörjningscentral
  I oktober tas en ny försörjningscentral i bruk på Östra sjukhuset i Göteborg. Den ska försörja samtliga fastigheter på området med el, kyla, värme, vatten och medicinska gaser. Den nya försörjningscentralen kompletterar och förstärker befintliga system.
 • Brandlarmsprov på Södra Älvsborg sjukhus Skene den 23 september
  Onsdagen den 23 september klockan 10.00-12.00 kommer Västfastigheter att utföra kvartalsprov på brandlarmscentraler inom sjukhuset. Vid provningen ringer/ljuder vissa larmdon och branddörrar stängs automatiskt.
 • Fredagen den 2 oktober testas den mekaniska ventilationen på SÄS Borås
  Testet som innebär nödstopp av den mekaniska ventilationen genomförs mellan klockan 06:00 til 07:00. Tidsåtgången är fem minuter.
 • Klart med entreprenör för etapp 2 av Spårvagnsdepå Ringön
  Arbetet med Spårvagnsdepå Ringön går vidare. Nu inleds etapp 2 där Västfastigheter tillsammans med Skanska ska bygga en drifthall och en verkstadsbyggnad. Med Spårvagnsdepå Ringön förbättras förutsättningarna för den spårbundna trafiken på Hisingen i Göteborg.
 • Västfastigheter vinner Glaspriset för Regionens hus i Göteborg
  Västfastigheter och White Arkitekter har tilldelats Glaspriset 2020 för den spektakulära byggnaden Regionens hus i Göteborg med dess gröntonade helglasade fasad. Priset delas ut av Glasbranschföreningen för Sveriges bästa glasbyggnad. Bedömningen görs av en professionell jury baserad på kriterierna arkitektur, funktion och innovation.
 • Brandlarmsprov på SÄS Borås vecka 34
  Under vecka 34 kommer Västfastigheter att utföra kvartalsprov på brandlarmscentraler inom sjukhuset. Vi vill med detta meddelande förbereda er på störningar som ringande klockor, stängda branddörrar och blinkande lampor i samband med kvartalsprovet.
 • "Ett sjukhus med alla sina tekniska system är som en stad i staden”
  Västfastigheters Zoran Culjak är sedan över fem år driftchef på Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) i Borås. Det är han och hans team på tjugosex medarbetare som ser till att sjukhusets lokaler och system fungerar för vården under dygnets alla timmar, alla dagar om året.
 • Spektakulärt lyft på nya barnsjukhuset i Göteborg
  En 25 meter lång, 4 meter bred och 12 meter hög konstruktion i glas och stål, med en vikt på 112 ton, har nu lyfts på plats på Östra sjukhuset i Göteborg. Väl på plats är detta den gång som knyter samman den äldre delen av Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med den nya byggnaden. Lyftet är ytterligare ett steg mot färdigställandet av Göteborgs nya barnsjukhus, som blir Europas modernaste.
 • Nya hus växer fram på Skaraborgs Sjukhus Skövde
  Arbetet med att bygga Skaraborgs Sjukhus nya akut-, service och psykiatriblock rullar på. Västfastigheters projektledare Joakim Staaf rapporterar att såväl tidsplan som budget följs och att det mesta rullat på enligt plan.
 • Nygammal entreprenör anlitas för ombyggnation på Skaraborgs Sjukhus Skövde
  Efter en omarbetning och ett större omtag är det nu klart att det blir Byggdialog som anlitas som entreprenör för ombyggnationen av mottagningar och entréhall på Skaraborgs Sjukhus, Skövde. Arbetet inleds under hösten och projektet löper på etappvis fram till år 2023 då allt ska vara klart.
Senast uppdaterad: 2022-06-01 15:22