Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nyheter

Nyheter

 • Konstnärligt formgivningsuppdrag av valurna
  Västra Götalandsregionen bjuder in konstnärer, formgivare, designers eller konsthantverkare att anmäla intresse till uppdraget att genomföra en konstnärlig formgivning av en valurna till regionfullmäktige.
 • En energisatsning utöver det vanliga i Skövde
  Genom att lagra värme och kyla i ett naturligt grundvattenmagasin kommer Västra Götalandsregionen kunna minska sina energikostnader på Skaraborgs sjukhus. Nu är arbetet i full gång och planen är att anläggningens ska tas i bruk under 2024.
 • Sahlgrenska sjukhuset - tillfälliga bakjoursparkeringar
  Västfastigheter bygg och förvaltning informerar kring tillfälliga bakjoursparkeringar .
 • Nya fasader på Östra sjukhuset i Göteborg
  I östra Göteborg bland tallar och björkar tornar det upp sig i sin 1970-talsskrud: Östra sjukhuset. Nu pågår flera stora fasadrenoveringar för att ta sjukhuset in i framtiden.
 • Sahlgrenska – Trafikomläggning Röda stråket Tisdag
  Fastighet, stöd och service informerar - Sahlgrenska universitetssjukhus Sahlgrenska – Trafikomläggning Röda stråket
 • Nomineringar till Vårdbyggnadspriset till VGR
  Två projekt från Västra Götalandsregionen är nominerade till årets vårdbyggnadspris. Ett pris som uppmärksammar goda exempel inom arkitektur och innovativa vårdmiljöer.
 • Information - Förändring parkeringssystem - Angereds Närsjukhus
  Västfastigheter informerar om att systemet för att köpa parkeringstillstånd vid Angereds Närsjukhus kommer att förändras från den 15 november 2023.
 • Trädens resa från Sahlgrenska till Mölndals sjukhus: En del av Sahlgrenska Life-projektet
  Under natten mellan måndagen och tisdagen, den 16-17 oktober, flyttades fyra träd, av sorten Pelarbok, från allén vid Sahlgrenska sjukhuset till Mölndals sjukhus. Ett ytterligare träd kommer att flyttas inom Sahlgrenska tomten.
 • Vi har fått Skövde kommuns Stadsbyggnadspris!
  Under morgonen blev det klart att det nya psykiatriblocket som vi byggt på Skövde sjukhus har vunnit Skövde kommuns Stadsbyggnadspris 2023.
 • Avstängd infart till parkeringshus Dubbeldäckaren - Sahlgrenska sjukhuset
  Parkeringsbolaget Göteborg informerar om stängd infart.
 • På måndag flyttar träden från allén till Mölndals sjukhus
  På måndag den 16 oktober kl 18.00 till tisdagen den 17 oktober kl 06.00, flyttar fem träd från allén vid infarten till Sahlgrenska tomten från Per Dubbsgatan, till Mölndals sjukhus.
 • Kungälvs sjukhus - Västra delen av södra parkeringsplatsen stängs
  I vecka 37 stängs den västra delen av den stora parkeringsplatsen söder om Kungälvs sjukhus.
 • Ny fas för arbetet med nya växthus och besökscentrum på Botaniska trädgården
  Arbetet inför bygget av nya växthus och besökscentrum på Göteborgs botaniska trädgård har varit igång länge. I början av september skrevs kontrakt med entreprenören Peab och nu går arbetet in i en ny fas med tidplaner, planering, etablering, rivning och byggnation.
 • Markarbete vid Mariestads Sjukhus
  Med start vecka 38 och framåt kommer vi att göra markarbete på sjukhusets parkering. (rött moln)
 • Linjemålningsarbete SKAS Skövde sjukhus
  Västfastigheter informerar om kommande linjemålningsarbete vid parkering P1 från eftermiddag fredag 15 september till söndag 17 september. Hela ytan inom markering nedan kommer linjemålas och vi ber därför den personal som arbetar i helgen att välja alternativa parkeringsplatser.
 • Parkering NÄL
  Västfastigheter informerar kring kommande arbete med planteringar vid personalparkeringsytan vid förlossningen.
 • Parkeringsinformation Sahlgrenska sjukhuset
  I och med de många ombyggnadsprojekt som pågår på Sahlgrenskatomten och kommande paviljongsetablering på parkeringsplatsen vid Bruna Stråket behöver förvaltningen för Fastighet, stöd och service (FFSS) öka tillgängligheten för patienter och besökare till vårdnära parkeringar.
 • Trygghetsvandring på Mariestads sjukhus
  I mars genomfördes en trygghetsvandring på Mariestads sjukhus. Syftet med trygghetsvandringen var att identifiera problem och skapa förutsättningar för tillgängliga, säkra miljöer för verksamhet, personal och besökare.
 • Vinnare arkitekttävling Wieselgrensplatsens närsjukhus
  Göteborgs Stad arbetar nu fram en detaljplan för Wieselgrensplatsen. Samtidigt har Västra Götalandsregionen genomfört en förstudie för att undersöka förutsättningar och kostnader kopplat till ett eventuellt nytt närsjukhus. I dag tillkännagavs vinnaren av arkitekttävlingen – Gröna samband, ritat av Wingårdhs arkitekter AB, Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S och Sydväst arkitektur och landskap.
 • Trygghetsvandring vid Uddevalla sjukhus
  En rapport från trygghetsvandringen vid Uddevalla sjukhus visar på en trevlig grönskande miljö samtidigt som fastigheten har flera åtgärdsbehov kopplat till belysning och markbeläggning. Trygghetsvandringen genomfördes i februari.
 • Kvarglömda handskar — Ett nytt konstverk utplacerat vid Stenpirens resecentrum i Göteborg
  Den 13 april utplacerades ett nytt konstverk i Stenpirens resecentrum i Göteborg. I vänthallen möts nu resenärer av ett par handskar i bemålad gjuten aluminium. — Tanken är att knyta an till den gamla sjöfartsindustrin i hamnen, men också till fenomenet att resenärer ibland glömmer sina handskar i vänthallen. Det säger Oskar Kardemark, konsthandläggare på konstenheten, som valt ut konstverket till platsen.
 • Nu börjar vi bygga ny bussdepå i Göteborg
  Bussdepå Järnbrott kommer att bli ett viktigt nav för kollektivtrafiken i Göteborg. När den står klar 2025 kommer depån rymma omkring 100 bussar.
 • Trångt på Sahlgrenskatomten och ändrad framkomlighet på tomten Östra sjukhuset
  Information om trafiksituation och framkomlighet på Sahlgrenska- och Östra sjukhuset
 • Ett efterlängtat spadtag för ny vårdbyggnad för förlossning och neonatal
  Första spadtaget för nya vårdbyggnaden Förlossning och Neonatalvård på Östra sjukhuset har tagits. ”Äntligen,” var ett ord som upprepades bland de som deltog i ceremonin. Representanter från Fastighet, stöd och service samt Sahlgrenska Universitetssjukhuset talade stolt om den stora satsningen för regionens kvinnor och barn.
 • Välkommen till ett första spadtag för nya förlossnings- och neonatalhuset på Östra sjukhuset i Göteborg
  Fredagen den 24 mars bjuder vi in till ett första spadtag för ny vårdbyggnad för förlossning och neonatalsjukvård på Östra sjukhuset. På plats kommer du bland annat ta del av första spadtaget för den nya byggnaden, samt få möjlighet att ställa frågor kring det nya huset.
 • Så jobbar vi med energibesparande åtgärder i regionens fastigheter
  Energifrågan får allt större utrymme i samhällsdebatten, men hur påverkar energiläget regionens fastigheter? Och hur arbetar Västfastigheter med energibesparande åtgärder? Vi frågade Kristina Käck, chef för enhet Energi och miljö på Västfastigheter och Martin Jansmyr, driftchef för Driftenhet energi och miljö.
 • Förslag till beslut om åtgärder för minskad energianvändning i VGR
  Med anledning av den ansträngda energisituationen har svenska myndigheter fått i uppdrag att se över möjligheten att minska den egna energianvändningen. Fastighetsnämnden föreslår nu regionfullmäktige att fatta beslut om ett antal åtgärder för minskad energianvändning inom Västra Götalandsregionen.
 • Välkommen till ett första spadtag för Axevalla Hästcentrum
  Fredag den 21 oktober, 9.30–11.00, bjuder Västfastigheter och Naturbruksförvaltningen in till ett första spadtag för byggnationen av Axevalla Hästcentrum utanför Skara.
 • Snart dags för upphandling inför nya växthus och besökscentrum i Göteborgs botaniska trädgård
  Nya växthus med besökscentrum ska byggas för att säkra Botaniskas unika växtsamlingar och stärka trädgården som besöksmål året runt. Inom kort publiceras upphandlingen för projektet.
 • Nu närmar sig byggstart för Axevalla Hästcentrum
  Nu är det klart att det blir Novab AB som får uppdraget att bygga Axevalla Hästcentrum tillsammans med Västfastigheter och Naturbruksförvaltningen. Nu väntar en tids projektering innan spaden sätts i marken under 2022.
 • Stort energiprojekt på Sahlgrenskatomten
  Hösten 2022 kommer Västfastigheter tillsammans med entreprenören Västsvensk markservice gräva ner rör för värmeåtervinning på Sahlgrenskatomten. Projektet är en del i att nå regionens långsiktiga mål om halverad energianvändningen till 2030.
 • Prestigefullt arkitekturpris till Drottning Silvias barnsjukhus
  Drottning Silvias barnsjukhus är utsett till vinnare i European Healthcare Design Awards i kategorin Interior Design and the Arts. Utmärkelsen är ett bevis på att barnsjukhuset inspirerar och bidrar globalt till utvecklingen av innovativa och kreativa vårdmiljöer.
 • Halvtid – men ingen vila – för arbetet med spårvagnsdepå Ringön
  Arbetet med spårvagnsdepå Ringön går framåt och nu har arbetet kommit halvvägs. Nu väntar ett och ett halvt år av arbete innan det är dags för de första spårvagnarna att rulla in i februari 2024.
 • Stolthet i luften när ny vårdbyggnad psykiatri invigdes i Skövde
  I juni var det officiell invigning av ny vårdbyggnad psykiatri på Skas i Skövde. Tillsammans med verksamheten har Västfastigheter skapat en byggnad som är byggd med största hänsyn för såväl patienter som personal. In i minsta detalj finns en tanke kopplad till trivsel, trygghet och säkerhet. Allt utformat med en naturlig och tidlös estetik.
 • Halveringsmålet för energianvändning är nått på SÄS
  Som första akutsjukhus i Västra Götalandsregionen har Södra Älvsborgs sjukhus i Borås nått en utmanande gräns för energiförbrukning. För 2021 landade de under 137 kilowattimmar per kvadratmeter – det innebär att de har nått halveringsmålet för energianvändning.
 • En procent avsätts till konstnärlig gestaltning
  I februari fattade regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen beslut om att anta principen att 1 procent av investeringsbeloppet i samband med regionala nybyggnadsprojekt avsätts till konstnärlig gestaltning.
 • Korrigering av uppgifter i samband med brandincident på Östra sjukhuset
  Natten till måndag 31 januari uppstod en mindre glödbrand där en spisplatta hettat upp/antänt brännbart material i köket på en avdelning på Östra sjukhuset. Personalen på sjukhuset hanterade händelsen på ett mycket bra sätt och släckte i enlighet med utbildning och rutiner.
 • Begränsad tillgänglighet i Botaniska trädgården 27 december
  Den 27 december pågår tunga arbeten i Botaniska trädgården som en del i arbetet med att bygga nya växthus och besökscentrum. Under dagen kommer delar av parken stängas av på grund av en tung transport.
 • Ny detaljplan – ett viktigt steg för Sahlgrenska Life
  Kommunfullmäktige i Göteborgs Stad har antagit ny detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan. Beslutet är ett viktigt steg för att förverkliga Sahlgrenska Life – en av Sveriges största satsningar på life science.
 • Västfastigheter bygger värmeåtervinningssystem på Mölndals sjukhus
  Fastighetsnämnden har beslutat om ett nytt värmeåtervinningssystem till Mölndals sjukhus. Genom att säkerställa en fortsatt god försörjning av kyla och värme, bidrar det nya systemet till att uppnå Västra Götalandsregionens långsiktiga energimål.
 • Lekfull och fantasieggande konst på Drottning Silvias barnsjukhus
  Planeringen har pågått i nästan tio år, men nu är allt klart. Västfastigheters konstprojektledare Eleonora Fors Szuba känner sig glad över att den konst som är placerad i den nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus lever upp till de önskemål som funnits med under hela arbetet.
 • Färdiginstallerad konst på Kungälvs sjukhus
  Sommaren 2021 kom de sista konstverken på plats vid den nya vårdbyggnaden på Kungälv sjukhus. Totalt har fem konstnärer haft konstuppdrag på sjukhuset och skapat konstverk specifikt utifrån vårdbyggnaden och den verksamhet som bedrivs där.
 • Tiotusentals åtgärdade hinder i regionens lokaler
  Västfastigheter har slutredovisat projektet Enkelt avhjälpta hinder (EAH). Ett projekt beslutat av Regionstyrelsen med syfte att tillgängliggöra regionens lokaler för personer med funktionsnedsättning. Sedan starten 2016 har tiotusentals hinder åtgärdats som till exempel höga trösklar, tunga dörrar och dålig belysning.
 • Vi bygger om för framtiden i Botaniska trädgården
  Den 25 maj kom ett efterlängtat besked från byggnadsnämnden – Västra Götalandsregionen har fått bygglov för satsningen på nya växthus och besökscentrum i Botaniska trädgården i Göteborg. – Det är verkligen på tiden att verksamheten får ändamålsenliga lokaler så att de kan fortsätta utveckla och hålla trädgården i toppklass, säger Susanna Cassberg, fastighetsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.
 • Skaraborgs Sjukhus i Skövde får geoenergianläggning
  Efter ett beslut i Fastighetsnämnden har Västfastigheter fått i uppdrag att genomföra en energiinvestering på Skaraborgs Sjukhus i Skövde. Genom att installera en geoenergianläggning som förnyelsebar energikälla kommer sjukhusets behov av köpt energi minska avsevärt.
 • Ny metod stöttar i arbetet med att bygga lagom stora lokaler
  Ett av Västfastigheters uppdrag handlar om att säkerställa lokalförsörjningen för Västra Götalandsregionen. Det handlar både om att använda ytorna effektivt och säkerställa tillgången till bra lokaler för framtiden. – För att kunna göra det måste vi ha bra verktyg för att förstå hur lokalerna används, säger Roger Olausson, fastighetschef område Väst.
 • HDK-Valand satsar på kurs om konst och hälsa
  Nu har ansökan öppnat till en kurs inriktad på konst i vårdmiljöer på HDK-Valand i Göteborg. Kursen riktar sig till konstnärer och till personer som arbetar inom hälso- och sjukvården. Konstenheten på Västfastigheter är en av de aktörer som bjudits in som föreläsare.
 • Renovering och modernisering i full gång på NÄL i Trollhättan
  Västfastigheter har ett flertal fastighetsutvecklingsprojekt igång på NÄL, Norra Älvsborgs Länssjukhus, i Trollhättan. Neonatal byggs ut, operationslokalerna moderniseras och byggs om och taket renoveras.
 • Fokus på flexibilitet i ny mottagningsbyggnad på Östra sjukhuset i Göteborg
  Redan hösten 2022 kommer Östra sjukhusets nya Mottagningsbyggnad att stå klar. Fastigheten byggs för att kunna anpassas efter olika typer av verksamheter och kommer att ge goda förutsättningar inför kommande om- och nybyggnationer på området.
 • Spårvagnsdepå Ringön – nu bygger vi etapp 2
  Västfastigheter fortsätter nu arbetet med att bygga spårvagnsdepå Ringön. I januari 2021 startar etapp 2 i projektet. Nu byggs en drifthall och en verkstadsbyggnad samt en spåranläggning med omkring 600 meter spår. Arbetet är en del i Västra Götalandsregionens satsning på en förbättrad kollektivtrafik.
 • Spårvagnsdepå Ringön – för stabilare kollektivtrafik på Hisingen
  Västfastigheter fortsätter nu arbetet med att bygga spårvagnsdepå Ringön. I januari 2021 startar etapp 2 i projektet. Nu byggs en drifthall och en verkstadsbyggnad samt en spåranläggning med omkring 600 meter spår. Arbetet är en del i Västra Götalandsregionens satsning på en förbättrad kollektivtrafik.
 • Västfastigheter får klartecken för investeringar vid Axevalla Hästcentrum
  Regionfullmäktige har fattat beslut om att ställa sig bakom investeringen i nya lokaler vid Axevalla Hästcentrum. Beslutet innebär att Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning Västfastigheter nu får klartecken att köpa mark vid travbanan Axvall utanför Skara, för att på uppdrag av naturbruksförvaltningen bygga nya skolbyggnader.
 • Patienten i fokus under renovering av Alingsås lasarett
  Det har gått fem år sedan spaden sattes i marken för en om- och tillbyggnation av Alingsås lasarett. Och även om verksamheten hade en smyginvigning redan för ett år sedan är det först nu som Västfastigheter bedömer arbetet som färdigställt.
 • Klart för inflyttning i nybyggd del av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg
  Nu är det snart dags för inflyttning. Den 33 000 kvadratmeter stora tillbyggnaden av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg är klar. Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västfastigheter har under drygt tio år arbetat tillsammans med målet att skapa ett av Europas modernaste barnsjukhus.
 • Nya byggnader för somatisk vård färdigställda för Kungälvs sjukhus
  I september genomfördes slutbesiktning och entreprenaden godkändes för de nya vårdbyggnaderna för somatisk vård på Kungälvs sjukhus. Det är den andra delen av ett omfattande bygg- och utvecklingsprojekt som Västfastigheter uppfört i Kungälv. Totalt omfattar de nya vårdbyggnaderna ca 33 000 kvm och erbjuder 280 nya vårdplatser. Nu lämnas byggnaden över till verksamheten.
 • Ökad kapacitet på endoskopiavdelningen på Näl i Trollhättan efter ombyggnation
  Sommaren 2020 var Västfastigheters om- och tillbyggnation av Endoskopiavdelningen på Näl i Trollhättan klar och nu är det äntligen dags för invigning. Att bygga om mitt inne på ett sjukhus har sina särskilda utmaningar. Speciellt om lokalerna som ska byggas om också måste kunna användas.
 • Ett steg framåt för Västlänkens station Haga
  Gestaltningsjuryn har sagt sitt – nu väntar projektering och planering. För Västfastigheter innebär förra veckans besked från gestaltningsjuryn om Haga station att ytterligare ett steg tas i planeringsarbetet med stationen och dess intilliggande miljöer.
Senast uppdaterad: 2023-01-05 10:57