Spårvagnsdepån på Ringön klar för att ta emot spårvagnar i Göteborg

Publicerad:
Språvagnsdepå Ringön

Sedan våren 2019 har vi byggt en ny spårvagnsdepå på Ringön. Och nu är arbetet klart!Med den nya depån kan spårvagnar underhållas på Hisingen i Göteborg, vilket inte varit möjligt tidigare. Med depån ökar kapaciteten och robustheten för hela spårvagnstrafiken.

Spårvagnarna som ska kunna tas omhand i depån är typerna M32, M33 och M34. Du kan läsa mer om spårvagnarna på Göteborgs Spårvägars webbplats.

Arbetet med att bygga upp spårvagnsdepån har skett i två etapper. Den första etappen blev klar i 2020. Den består av uppställningshall och servicehall. Den andra etappen blev klar i mitten på mars, och innehåller uppställning, drift- och underhåll av spårvagnar och kontorslokaler.

I drifthallen finns en hjulsvarv som ska kunna svarva samtliga vagntyper, lösa boggier och hjulringar. Det finns även ett översynsspår där daglig förvaring och lättreparation kan utföras. Och för att allt ska fungera har vi byggt över 5,5 kilometer spårvagnsspår!

Det är stora byggnader som behövs för att rymma spårvagnar, reparationsytor och tillhörande lokaler – över 51 800 kvadratmeter!

VGR har byggt huset på uppdrag av Västtrafik, som ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland. Göteborgs Spårvägar, som kör spårvagnstrafiken på uppdrag av Västtrafik, har redan börjat flytta in i lokalerna.