Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nomineringar till Vårdbyggnadspriset till VGR

färgglatt sjukhus mot blå himmel

Två projekt från Västra Götalandsregionen är nominerade till årets vårdbyggnadspris. Ett pris som uppmärksammar goda exempel inom arkitektur och innovativa vårdmiljöer.

Vårdbyggnadspriset uppmärksammar goda exempel inom arkitektur, premierar innovativ vårdmiljö och framhåller goda processer. Till årets pris är två projekt från Västra Götalandsregionen nominerade. Det är projekt som under lång tid drivits av regionens fastighetsförvaltning och som nu är överlämnade till verksamheterna. Vi som arbetar med fastigheter inom regionen är stolta över nomineringarna, men framför allt stolta över alla som arbetat med projekten! 

Drottning Silvias barnsjukhus, Göteborg

I nomineringen för Drottning Silvias barnsjukhus står det bland annat att sjukhuset är en tydlig, klar och glad byggnad. En byggnad som med såväl arkitektur, som möbler, fast inredning och konst ger barnsjukhuset liv och lekfullhet. Överallt är barn-, närstående- och personalperspektivet väl omhändertaget.  Barnsjukhuset öppnade för första patient år 2021.  
Beställare: Västfastigheter, Arkitekt: White, Entreprenör: NCC 
 

gestaltningsbild tegelbyggnad

Nya infektion, Södra Älvsborgs sjukhus Borås

I nomineringen för Nya infektion, Södra Älvsborgs sjukhus Borås, står det bland annat att byggnaden är en avskild paviljongbyggnad med tydlig geometrisk utformning och placering på sjukhusområdet. Gavlarna som består av ett enda stort fönsterparti bidrar till att dra ner tempot på anläggningen. De balanserar kontrasten mot de upplösta långsidorna med utvändiga entréer till varje vårdrum.   
Sjukhuset har en värdig miljö, med en central trappa i ljusgården som bjuder in till rörelse, bryter upp kärnan och skapar överblickbarhet.  
Nya Infektion SÄS har ett väl grundat planeringsarbete med hög delaktighet, som inkluderade provrum och flera studiebesök som resulterat i en välfungerande och tät verksamhet. 
Nya infektion öppnade för patient år 2020. 
Beställare: Västfastigheter, Arkitekt: Abako Arkitektkontor / WSP Landskap, Entreprenör: PEAB