Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nya fasader på Östra sjukhuset i Göteborg

gestaltningsbild av vitt och grönt sjukhus med höstgula träd i förgrunden.

I östra Göteborg bland tallar och björkar tornar det upp sig i sin 1970-talsskrud: Östra sjukhuset. Nu pågår flera stora fasadrenoveringar för att ta sjukhuset in i framtiden.

Som en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset är Östra Sjukhuset ett av norra Europas största sjukhus och har stått här sedan 1978. Sjukhuset består av flera olika byggnader som på olika sätt är präglade av den tid de byggdes i. Just nu pågår ett arbete med att renovera några av fasaderna på sjukhuset. Infektionskliniken är klar och under hösten 2023 påbörjas arbetet med Centralkliniken.

Orsaken till renoveringen är att den gamla sjöstensfasaden fått skador som gör att den måste renoveras. Under projektet görs en tilläggsisolering, alla fönster byts ut och byggnaderna kläs med nya fasadmaterial som ger sjukhuset en modernare estetik som ändå knyter samman till den arkitektoniska historien. 

Infektionskliniken har fått genomfärgade granitkeramikplattor. Centralkliniken kommer att få en fasad i aluminium som är energikrävande material i utvinningen, men är och andra sidan 90–100 procent återvinningsbart och väldigt beständigt. I markplan kommer fasaderna få en naturstenssockel som knyter an till gröna fönsterband med vita mellanpartier. 

- I projektet har vi även tagit hänsyn till framtida underhåll. Det är en stor investering som är tänkt att hålla i cirka 40 år och vi har valt material därefter. Nu när infektionskliniken är klar ser vi tydligt vilken effekt det har på hela området med en ny och fräsch fasad. Det känns riktigt bra, säger Roger Harrysson som är projektledare och ansvarig för genomförandet på Västra Götalandsregionen.