Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Botaniska trädgården Göteborg, växthus och besökscentrum

gestaltningsbild botaniska trädgården göteborg

Nya växthus och ett besökscentrum ska ge trädgårdens besökare en attraktiv upplevelse när som helst under året. De nya växthusen är viktiga för att ytterligare stärka trädgårdens starka nationella och internationella roll inom forskning och folkbildning.

Växthusen i Botaniska trädgården är från 1981 då man gjorde en omfattande renovering av byggnaderna från trädgårdens invigning 1923. Växthusen har idag stora brister när det gäller arbetsmiljö, klimat och tillgänglighet.

Växthusen rymmer över 4 000 olika växtarter, bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och det sällsynta påsköträdet som är utdött i sin naturliga miljö.

I Botaniska trädgårdens uppdrag ingår att sprida kunskap om biologisk mångfald. Det kräver hög standard på växtsamlingarna och en möjlighet att förmedla kunskap till besökare i alla åldrar och med olika behov, både fysiskt och språkligt.

Nytt besökscentrum

Besökscentrumet ska vara en introduktion till både växthusen och till övriga trädgården. Här får man information om vad som händer just nu och vilka vägar man ska välja för att se det man är intresserad av. I besökscentrumet samlas grupper som ska ta del av skolverksamhet, guidade turer och introduktioner. Här finns café, butik, förvaringsskåp, toaletter och bekväma sittplatser. 

Befintliga växthus

Befintliga växthus kommer att rivas för att ge plats åt de nya på samma plats. 

Tidplan

Nuläge: planering 
Byggnation: 2021-2028
Klart: 2028

Vi bygger hållbart

Växthusen med besökscentrum ska avspegla Västra Götalandsregionens och Botaniskas miljöprofil med höga ambitioner vad gäller hållbarhet. Smarta och miljövänliga tekniska lösningar och arbetssätt ska kunna inspirera andra.

Miljön

Vår målsättning är att genomföra byggprojekt med så lite miljöpåverkan som möjligt. När vi planerar och bygger nya växthus och besökscentrum är det självklart att miljön har stort inflytande på våra beslut under projektering och byggprocess.

En plats som stimulerar dig

En bra arbetsmiljö är viktigt för din och min hållbarhet. Byggnaden ska bli en attraktiv arbets- och mötesplats för Botaniskas medarbetare och stimulera samverkan, rörlighet och flexibilitet.

Jonas Nordin

Fastighetschef

Martin Grann

Projektledare
Senast uppdaterad: 2023-09-12 16:21